Od danas bolji uslovi za doktore medicine i stomatologe u KS

Vijesti 08. nov 201709:47 > 09:55
N1

"Od danas značajno bolji uslovi za rad", poručio je premijer KS Elmedin Konaković prilikom potpisivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti doktora medicine i stomatologije.

Danas je u kabinetu premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića potpisan kolektivni ugovor između Vlade KS i Sindikata doktora medicine i stomatologa u KS.

Potpisivanjem ugovora zvanično je okončan štrajk nakon što je dogovoreno da se zdravstvenim radnicima povećaju plate odnosno satnica na 2,60 KM, zavisno od pozicije koju obavljaju.

Premijer Elmedin Konaković je prisutnima poručio da će od danas doktori medicine i stomatolozi u Kantonu Sarajevo imati značajno bolje uslove za rad.

Kolektivni ugovor rješava radno-pravni status doktora, postavlja ih na pravo mjestu i daje im ono što im pripada“, rekao je Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologa u KS.

N1

Podsjećamo, zdravstveni radnici dobili su povećanje cijene satnice sa 2,31 na 2,60 KM. Novopotpisani ugovor predviđa radnu sedmicu od 37,5 radnih sati te koeficijent minulog rada od 0,5. Iz Sindikata su prvobitno tražili satnicu od 2,75KM, ali su nakon dugih pregovora pristali na kompromis.

Više od dvadeset dana, gotovo prazni hodnici bili su uobičajena scena u sarajevskim domovima zdravlja. Primani su samo hitni slučajevi i hronični bolesnici, ali zdravstvena njega nikome nije uskraćena – tvrde ljekari.

https://twitter.com/NikolaVucicSa/status/928180823672741888