"Dnevni red Doma naroda na nivou mjesnih zajednica"

Vijesti 08. nov 201717:18 > 19:28
N1

Ekspresna sjednica Doma naroda Bosne i Hercegovine. Gotovo bez ikakve rasprave, ali kako su naveli pojedini delegati, i bez ozbiljnih tačaka Dnevnog reda. Razlog - parlamentarna kriza i činjenica da nedostaje predloženih zakonskih rješenja. Slična situacija i u Zatupničkom domu. Pojedini kažu - dnevni red sjednica na nivou mjesnih zajednica.

Deset tačaka. Dvije nisu razmatrane. Predlagači odsutni. Samo četiri zakonska rješenja. Tek jedan uputili iz Vijeća ministara BiH. I niti jedan ni blizu reformski.

“Sjednica se kretala u onim okvirima Dnevnog reda koji su bili mogući imajući u vidu prethodni rad i inicijative koje su došle do Doma naroda, bilo iz Predstavničkog doma bilo iz Savjeta ministara BiH”, kaže Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda (Klub Srba).

“Dnevni red današnje sjednice je jednom riječju smiješan. Ne znam kako bih ga drugačije definirao. Imali smo jedan Zakon Vijeća ministara koji se poteže već mjesecima Parlamentarnoj skupštini po jednom ili drugom domu. Mislim da se ovdje radi o debaklu i parlamentarne većine i Vijeća ministara”, dodaje Mario Karamatić, delegat Kluba Hrvata.

Parlament Bosne i Hercegovine došao je u tu fazu da nema materijala da se održavaju sjednice. Jasno je to i opoziciji, ali i poziciji.

“Dugo nemamo stabilnu većinu i to je činjenica. Vrlo iskreno i vrlo otvoreno očekivali smo da će Zastupnički dom također završiti svoju sjednicu i onda bi bilo znatno više materijala na ovoj sjednici nego što je to danas”, ističe Bariša Čolak.

No, nakon augustovske pauze, Zastupnički zasjedao jednom. Nakon toga – nova sjednica tek nakon mjeseci i po. Nije bilo materijala za rad – kažu mnogi. A i tu posljednju zastupnici nisu priveli kraju. Pitali smo – mogu li se enormne plaće koje zarađuju opravdati bar radom mimo sjednica?

“Imate sigurno u svakom momentu bar 15 poslanika iz Predstavničkog doma koji nisu u zemlji tako da nije moguće održati čak ni Komisije, a ako uzmete današnju Komisiju nije je bilo skoro pola na sastanku za nadzor nad radom OSA-e. Putuju samo oni znaju gdje, putuju iz kog razloga. Prekid posljednje sjednice je bio jer je Borjani Krišto bila bitnija turistička posjeta Mađarskoj nego rad Parlamenta”, otkriva Damir Bećirović.

A dok obilaze svijet, uglavnom, kako tvrdi Bećirović – bez adekvatnog obrazloženja – pozicija u Parlamentu nema većinu. Dijelovi te pozicije povremeno se ponašaju kao opozicija. A šta u svemu tome radi stalna opozicija?

“Moglo bi se to sve svrstati u jedan koš jer kada imate jaku opoziciju onda i pozicija se potrudi da nešto uradi. U ovom trenutku je to sve jedan level koji je skoro pa identičan i koji ne otvara prostor da se u BiH desi promjena. Mi u ovom trenutku slobodno možemo kazati da ništa ne radi, ni izvršna ni zakonodavna vlast”, tvrdi Sadik Ahmetović.

Obzirom na krizu, ističe Ahmetović, Parlament bi morao da bude u konstantnom zasjedanju. Vijeće ministara ne radi, kažu mnogi zastupnici. Stoga ne radi ni Zastupnički dom. A kada ne radi Zastupnički dom – onda se delegati smiju dnevnom redu Doma naroda.