Hočko o zdravstvu: Neka se drugi kantoni ugledaju na KS

Vijesti 09. nov 201709:02 > 09:24
N1

Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologa Kantona Sarajevo, rekao je za N1 kako vjeruje da će za doktore biti bolji uslovi za rad nakon što su juče potpisali kolektivni ugovor.

Mi hoćemo kvalitetnije uslove za rad da bismo pružali bolje usluge našim pacijentima. U narednom periodu će se ovaj Sindikat još više angažovati kako bismo imali kvalitetnije zdravstvo“, rekao nam je prim. dr. Hočko.

Na pitanje šta podrazumijevaju ti bolji uslovi za rad je rekao: “Zdravstveni radnici rade na aparatima koji su stari po 20-ak i više godina. Mijenjaju se stvari, ne može se medicina zasnivati na aparatima koji su prije 50 godina napravljeni. Ne smijemo kaskati za Zapadom, i s obzirom da imamo kvalitetan kadar, moramo dostići taj nivo koji imaju na Zapadu“, kazao je.

Položaj zdravstvenih radnika je katastrofalan. Smatram da smo došli do kraja u ovom trenutku u funkcionisanju zdravstva i navest ću primjer medicinske sestre u KS, gdje su najbolje plate njima, za razliku od ostalih u FBiH i ta plata iznosi 700 maraka. Kako neko može raditi za te pare? Ili ja, specijalista u ovim godinama, radim za 1500 maraka. Ako nastavimo sa ovim odnosom vlasti prema zdravstvenim radnicima, mislim da ćemo ostati bez zdravstvenih radnika. Mogu reći da smo mi juče na zadovoljstvo svih nas došli do trenutka da smo potpisali kolektivni ugovor i da smo izbjegli da idemo u štrajk, odnosno obustavu rada. Za razliku od ranijih kolektivnih ugovora, ovo je nešto novo i kolege će biti oduševljene kad ga budu pročitali“, dodao je.

Govorio je i o situaciji u drugim kantonima.

Vrlo je loša situacija u drugim kantonima i imam poruku za vlade drugih kantona u FBiH – neka se ugledaju na našu vladu na čelu sa našim premijerom. Oni trebaju dati puno više truda ne bi li se uradilo ovo što je uradilo Sarajevo. Drago mi je da je Sarajevo u nečemu prvo nakon toliko godina. Ako njihovi premijeri, direktori zdravstvenih fondova smatraju da nema para, mislim da to nije uredu, a čak i ako nema para, moraju ih obezbijediti. Mi ćemo dati podršku kolegama u svim kantonima i ići ćemo u štrajk solidarnosti koji će trajati u toku pauze i u tom periodu ćemo pružati uslugu u hitnim slučajevima“, komentarisao je prim. dr. Hočko za N1.

Istakao je ikako je šteta velika zbog odlazaka zdravstvenih radnika iz BiH te da se već danas treba uraditi nešto da bi ta šteta bila što manja.

Ljekari početnici odlaze; ko će nadoknaditi ova mjesta? Sve je manje doktora, sve više teret pada na one koji su ostali. Moj kolega pregleda 30 pacijenata u smjeni pa je onda upitan i kvalitet rada jer nama diktira čekaonica“, naveo je.