U Mostaru obilježena 24. godišnjica rušenja Starog mosta

Vijesti 09. nov 201712:25 > 12:31
N1

Tražeći pravdu za Stari most u Mostaru uz transparent "29.11.2017. - Justice for Mostar", zvuke sirena za uzbunu, bacanje cvijeća u Neretvu i simboličan skok bez aplauza koji je izveo Semir Kazazić, danas je u 10.16 sati obilježena 24. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru

Godišnjica rušenja Starog mosta tradicionalno je obilježena u organizaciji Kluba skakača u vodu “Mostari”, tačno u vrijeme kada se nadaleko prepoznatljivi luk Starog mosta 1993. srušio u Neretvu.

Obilježavanje 24. godišnjice rušenja simbola Mostara na Starom mostu je okupila sve generacije skakača i šampiona među kojima su Lorens Listo, Mirsad Deda Pašić, Emir Balić i Benaid Kalajdžić.

Stari most su posjetili i mnogobrojni osnovnoškolci grada na Neretvi koji su zajedno sa svojim učiteljima noseći državne zastave BiH s luka Starog mosta bacili ljiljane u Neretvu te razgovarali o historiji i značaju jednog od najvrednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu i remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu.

N1

Razgovor o tragičnom događaju u Mostaru je i nakon 24 godine bolna tema kako za one koji su stravičan prizor vidjeli uživo tako i za one koji su za njega saznali putem medija.

Tadašnji mostarski muftija Seid ef. Smajkić ističe kako je u vrijeme rušenja Starog mosta bio u neposrednoj blizini, jer je tada sjedište mostarskog muftijstva bilo u kući Džemala Bijedića.

“To je bila velika bol i tuga. Ljudi koji su opredijeljeni da žive zajedno u ovome gradu nisu smjeli dirati taj simbol”, kaže Smajkić.

Dugogodišnji mostarski skakač Benaid Kalajdžić se prisjetio kako je svega pola sata prije tragičnog događaja davao intervju na Starom mostu i vidio prve granate.

“Takva mi je sudbina bila da sam na pola sata prije rušenje Starog mosta imao intervju sa Sinišom Jokićem ovdje i prvu granatu kad smo čuli sklonili smo se”, kaže Kalajdžić.

Vidio je granate i kaže da je to prizor koji ne može zaboraviti. Stari most je u toj situaciji opisao kao starca koji je godinama nikome ne smetajući stajao na jednom mjestu i bolno podnosio dva dana teška ranjavan dok nije pao.

Jedan od najbolji skakača sa Starog mosta Mirsad Deda Pašić kaže da je Stari most oduvijek bio dio njega i bol koju je osjetio prilikom njegovog pada nikada neće prestati.

“Još uvijek je bol prisutna i nikada neće prestati. To je negdje u dubini moje duše zacrtano i do kraja života neću zaboraviti to što se dogodilo”, kazao je Pašić.

Pravomoćna presuda protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata bit će donesena 29. novembra ove godine u Haškom tribunalu. Poruku poziva na pravdu vidio je i haški tužitelj Kenneth Scott, koji je s američkom zastavom došao na obilježavanje 24. godišnjice rušenja Starog mosta.

Stari most djelo je turskog neimara Hajrudina, a po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog, sagrađen je u razdoblju između 1557 – 1566. godine.

Obnova Starog mosta zajedno s pripremama trajala je gotovo sedam godina, a njegova izgradnja koštala je 13,5 miliona dolara. Novac za izgradnju prikupljen je kreditom Svjetske banke, kao i donacijama Turske, Italije, Holandije i Hrvatske.

Prvi kamen u novi luk Starog mosta ugradio je tadašnji zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinc.

Obnova je završena u julu 2004, a ceremonija svečanog otvorenja upriličena je 23. jula 2004. godine. Radove na obnovi mosta uspješno je izvela turska firma ER-BU. Stari most, zajedno sa starom gradskom jezgrom Mostara, je 2005. godine uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine i postao prvi spomenikom kulturne baštine na UNESCO-ovu popisu iz BiH.