Potvrđeno za N1: Cekuta je zatražio politički azil u BiH

N1

Jure Cekuta, jedan od aktera afere “Patria” u Sloveniji, zatražio je politički azil u Bosni i Hercegovini. Ovo je za N1 potvrdio njegov advokat Duško Tomić, koji je rekao da je Cekuta u BiH već duže vrijeme i da namjerava da se trajno nastani u našoj zemlji.

Nije dobio poziv za izvršenje krivične sankcije, zato što je u međuvremenu zatražena odgoda krivične sankcije i zatražena zaštita zakonitosti pravosnažnog rješenja. Zatražio je politički azil i dobio formalno odobrenje da može boraviti ovdje do daljnjega. Duboko je uvjeren, a ja dijelim njegovo mišljenje, da je ovo nonsens kada je u pitanju taj postupak, jer Janez Janša i društvo su oslobođeni, a čovjek koji ih je spojio je osuđen na 4 godine i 4 mjeseca”, kaže Tomić.

Tomić kaže da je ovo jedinstveno da neko sa Zapada zatraži politički azil kod nas.

Zašto je izabrao BiH ? Zato što je osjeća kao svoju domovinu. U ratu je pomagao”, naveo je.

N1

Njegov advokat kaže da je ovo politički progon i da čak i ako bude pozitivno rješenje njegovog predmeta u Sloveniji, ostaće da živi u BiH.

Okružni sud ga je u Sloveniji ponovo osudio. Konsultovao sam se sa njegovim advokatima u Sloveniji, ovdje je čisto kao suza. Janez Janša se poziva na novi Krivični zakon, gdje kraći rokovi zastare, a mom klijentu ponovo sude po starom zakonu i ne daju njemu pogodnosti koje su dali Janši”, ističe Tomić.

Jure Cekuta, slovenački slikar i prema tvrdnjama slovenačkih medija politički lobista, osuđen je u jednoj od najvećih afera u Sloveniji, “Patria” na 4 godine i 4 mjeseca. Radi se o nabavci transportera za slovenačku vojsku u vrijednosti od 278 miliona eura. U Sloveniji za njega tvrde da je bio 90-ih godina politički i poslovni lobista i veliki prijatelj sa nekadašnjim predsjednikom i premijerom Slovenije, Janezom Drnovšekom. Zbog ove afere se na sudu našlo više osoba, među njima i bivši slovenački premijer Janez Janša, ali su osuđeni samo Cekuta i službenik slovenačke vojske Peter Zupan.

Postupak se sada nalazi pred Vrhovnim sudom Slovenije.