Novi dan: Imate li vi donorsku karticu

Vijesti 09. nov 201713:55 > 21:46
N1

Dom naroda Parlamenta FBiH na vanrednoj sjednici razmatra Prijedlog zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

Najvažnija novost predloženih izmjena i dopuna je tzv. pretpostavljeni umjesto dosadašnjeg dobrovoljnog pristanka na donaciju organa i tkiva u svrhu liječenja nakon smrti, uz pristanak porodica preminuloga. U Bosni i Hercegovini je od osnivanja Donorske mreže BiH do danas potpisano oko 16.000 donorskih kartica. Prva ovakva transplatacija urađena je 2006. godine i od tada do 2017. godine bilo je ukupno 24 donora. Tokom protekle tri godine u BiH je presađeno 75 organa, odnosno 31 bubreg, devet jetri i 35 rožnjača. Ovo će biti naša tema jutra o kojoj ćemo razgovarati sa Amelom Šiljević, predsjednicom Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata KS i Elvirom Ćuzovićem, pacijentom.

Ženska seniorska košarkaška reprezentacija ovog vikenda počinje takmičenje u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2019. godine. Bosna i Hercegovina će u prvom ciklusu kvalifikacija odigrati dvije utakmice – 11. novembra u Skenderiji protiv selekcije Slovačke i 15. novembra u Podgorici protiv reprezentacije Crne Gore. To je i povod njihov gostovanja u sutrašnjem izdanju Novog dana.

Gost Novog dana će biti i rektor Burch Univerziteta u Sarajevu Damir Marjanović koji je boravio u Kini te će nam prenijeti utiske i otkriti povod odlaska.

Almir Terzić, urednik agencije Anadolija, sa nama počinje dan. Zajedno ćemo komentarisati dnevnu štampu, ali bh. svakodnevicu.

Od 8 ujutro sa vama je Minela Jašar Opardija.