Zvizdić: Pripremljeno 28 poglavlja Upitnika

Vijesti 09. nov 201715:14 > 15:19
N1

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici izvršilo finalnu analizu dokumenta okvirnog budžeta za narednu godinu, saopćio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Zvizdić je između ostalog saopćio neke od zaključaka sa današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

Izvršili smo finalnu analizu dokumenta okvirnog budžeta. Poslije usvojenih primjedbi, dokument okvirnog budžeta će biti temelj za predlaganje budžeta institucija BiH za 2018 godinu. Mi smo se zahvalili Ministarstvu trezora i osobama koje su bile uključenje u kreiranje ovog dokumenta. Nije riječ o nikakvim suštinskim primjedbama, nego o funkcionalnim prijedlozima koji će unaprijediti rad nadležnih agencija“, kazao je danas Zvizdić.

Dodao je da Vijeće ministara BiH radi na projektu revitalizacije Unske pruge.

Važno je spomenuti da aktivno radimo na revitzalizaciji Unske pruge. Treba se podsjetiti da je to bio najrentabilniji način prevoza putnika i roba na pravcu sjever-jug. Govorilo se o prekograničnoj saradnji, povlačenju fondova EU, jednom poslovnom dinamikom je BiH završila svoje obaveze u ovom projektu“, poručio je Zvizdić.

Vijeće ministara je danas usvojilo dodatna sredstva u vezi sa pročišćavanjem otpadnih voda u Zenici. Riječ je o značajnim grant sredstvima za jedan značajni projekat. Danas smo usvojili sporazum o VM BiH i NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce pasoša što je dobra poruka za jačanje odnosa BiH i Kine“, dodao je on.

Još je istakao da je usvojena inicijativa za vođenje pregovora za restruktuiranje željeznica.

Usvojili smo inicijativu za vođenje pregovora za restruktuiranje željeznica, time se ispunjava i jedan od uvjeta reformske agende. Upitnik ide svojom dinamikom, otprilike je 28 poglavlja pripremljeno, verificiraju se i ulaze u fazu prevođenja. Još pet radnih grupa treba da dostavi svoje odgovore čime ćemo imati ispunjene sve odgovore“, kazao je Zvizdić.