Detalji akcije Registar

Vijesti 09. nov 201717:28 > 19:11
N1

Milion maraka. Tolika je šteta za koju se sumnja da su federalnom budžetu nanijeli bivši ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš i ostali uhapšeni u akciji Registar. Sumnjive radnje odnose se na period 2011. - 2014. i nabavku opreme za uspostavu Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra u Federaciji BiH.

Burno jutro ispred kuće bivšeg federalnog ministra policjije. U pratnji bivših kolega, a nakon pretresa, ipak bez lisica na rukama, kao osumnjičenik – odvezen je u zgradu koja je nekada bila njegovo radno mjesto.

Isti slučaj i sa bivšim mu savjetnikom – Draganom Miokovićem. Federalna policija tražila je dokaze o počinjenju sljedećih krivičnih djela:

“Organizovani kriminal u vezi sa  ‘Zloupotrebom položaja ili ovlaštenja’, ‘Sklapanje štetnog ugovora’, ‘Davanje dara ili drugog oblika koristi’, ‘Primanje dara ili drugog oblika koristi’ i ‘Krivotvorenje službene isprave'”, saopšteno je iz FUP-a.

Među uhapšenim su i profesor sarajevskog Ekonomskog fakulteta – Kemal Kačapor; i još dvojica eventualnih saučesnika. Tužilaštvo BiH ih sumnjiči da su kao članovi organizovane kriminalne grupe – pogodovali jednoj austrijskoj kompaniji da dobije poslove nabavke hardverske i softverske opreme za uspostavu Jedisntvenog sistema centralnog matičnog registra Federacije. Unaprijed dogovoren dobavljač. Pregovarački postupak – umjesto javnog.

“Osumnjičene osobe pod istragom su zbog sumnje da su počinili kaznena djela zoluporabe položaja ili ovlasti odnosno da su svojim radnjama u okviru procesa javnih nabavki zlouporabili položaj i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko jedan milion KM”, otkriva Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

2013. godine Ured za reviziju Federacije je zabilježio:

“Ne može se potvrditi da je izbor dobavljača i zaključivanje Ugovora o nabavci softvera i hardvera za sistem Matičnog registra Jedinstvenog centralnog registra FBiH sa Osterreichische (firmom) Staatsdruckerei GmbH, (OeSD) iz Beča, Republika Austrija, u vrijednosti 2.155.000 KM, provedeno na transparentan način, da je izabran najbolji i najpovoljniji ponuđač”.

S obzirom na to da su brojni mediji netom nakon hapšenje objavili da je riječ o visokopozicioniranim članovima SDP-a, reagovao je aktuelni predsjednik, Nermin Nikšić. Ako su krivi trebaju odgovarati – no, slučaj djeluje kao manipulacija i policijom i Tužilaštvom.

“Ko je jutros u šest sati podobnim medijima javio da se hapse visoki funkcioneri SDP-a. Pitam ih ovdje je li se hapse zato što su eventualno osumnjičeni da su počinili krivična djela ili se hapse zato što su visoki funkcioneri SDP-a. Ako se hapse kao funkcioneri SDP-a predlažem da ih odmah puste jer ljudi niti su bili, niti su danas visoki funkcioneri SDP-a, samo jedan od njih je član”, poručuje Nikšić.

Nikšić dalje optužuje direktora Federalne uprave policije, Dragana Lukača da postupa po nalozima Stranke demokratske akcije. Godinama, kaže, ne postoji civilni organ koji bi nadgledao rad ove institucije – zbog isteka mandata članovima Nezavisnog odbora i odugovlačenja imenovanja novih.