Procurili kafanski računi studenata koji su rušili rektora

Vijesti 09. nov 201717:58 > 19:14
N1

Ne jenjava uzavrela situacija na banjalučkom Univerzitetu. Rektor Milan Mataruga koji je jučeo podnio ostavku poručio je da će se afera o njegovoj ostavci rasvijetliti vrlo brzo. Studenti koji su protestovali ne kriju stranačku pripadnost, a isplivali su i njihovi kafanski računi fakturisani na Uniju studenata.

Da li se Mataruga povukao pred pritiskom studenta ili političkim uticajem?

U Banskom dvoru svečana akademija povodom 42. godišnjice Univerziteta. U isto vrijeme u Rektoratu iznenadni protest 100 predstavnika studentskih organizacija. Pred rektora su iznijeli 18 zahtjeva koji će se ispuniti sad i odmah ili će rektor podnijeti ostavku. Dan poslije to je i učinio.

“Treba da znate da je od prvog oktobra stupio na snagu set akata koji pooštravaju kriterijume akademskih standarda, uređuju izbore u akademska i profesorska zvanje ne ostavljajući prostora za manipulaciju. Izgleda da to mnogima ne odgovara. Veoma brzo ćemo znati ko i šta stoji iza ove afere”, poručuje Milan Mataruga, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Već sutra održaće se sjednica Senata. Studenti očekuju da se odluči hoće li Univerzitet funkcionisati kao do sada ili će početi raditi, kako kažu, bez “straha, prijetnji i ucjena”. A na čelu ove visokoškolske ustanove očekuju:

“Rektora koji je častan pošten i odlučan da se bori protiv korupcije i koji se neće ničega bojati. Bez obzira na sve prijetnje, ucjene i manipulacije. (Je li to Ranko Škrbić?) Ne”, kaže Ratko Savić, predsjednik Unije studenta .

Dok se čeka novi rektor – odlazeći postavlja pitanje ko su studenti koji su ga primorali na ostavku. Rade li u interesu svih studenata ili za sebe. Ako je suditi po računima fakturisanim na Uniju studenata koji se nalaze u UG ReStart Srpska riječ je o galantnim mladićima i djevojkama. Hiljadu maraka za večeru, 600 pivo. A prevoz od Bijeljine do Trebinja spremni su da plate 1.700.

“Ja vam pokazujem papire, konkretne dokaze kako su ti studenti popili 11 buradi piva u Trebinju od 30 litara po buretu. Pa me iskreno zanima koji to projekat na ovome svijetu dozvoljava da se pare od finansijera troše na alkoholisanje studenata”, ističe Stefan Blagić, UG ReStart Srpska.

“Na fakturama nema ništa sporno jer su svi troškovi koji se pojavljuju na fakturama nastali realizacijom određenih projekata i predviđeni su projektima koji su sponzorisani od strane Ministarstva prosvjete i kulture i svi izvještaju o radu, i finansijski i drugi Unije studenta, dostupni su javnosti. Molimo javnost, odnosno studente da ne nasjedaju na ove gluposti iza kojih stoji određena kriminalna grupa”, odgovara Savić.

Iz Unije studenata poriču da njihova borba za smjenu rektora ima bilo kakvu političku pozadinu. No, članstvo u SNSD-u ne kriju. Kada se sagledaju postupci rektora i zahtjevi studenata, profesor Miodrag Živanović smatra da tu niko nije dorastao zadatku.

“To nisu ova pitanja koja su postavljena. To bi trebala biti pitanja autonomije univerziteta. Dokle će se trpjeti ta pošast, ta velika nevolja, ta tragedija da političke partije utiču na rad akademske zajednice, u ovom slučaju Univerziteta”, navodi Miodrag Živanović, profesor na Univerzitetu u Banjaluci.