Šijaković o ostavci rektora Mataruge: I Kurta i Murta…

Vijesti 09. nov 201718:48 > 18:52
N1

Profesor Ivan Šijaković iz Banjaluke za N1 je komentarisao ostavku rektora Univerziteta u Banjaluci - kazavši da su jake retrogradne snage koje žele da ta institucija potone.

“Nisam dozvolio da se od Univerziteta u Banjaluci pravi cirkus i nisam pristao ni na kakve pritiske”, rekao je rektor u ostavci, Milan Mataruga, obrazlažući svoj potez da pondnese ostavku, nakon studentske blokade.

“Rektor je u pravu. Po srijedi je to što se na banjalučki Univerzitet obrušio i Kurta u Murta. Skupile su se retrogradne snage koje žele da on potone. Mogu samo da kažem da je ovaj rektor u ostavci čovek koji je u proteklih 25 godina želio da vrati nauku na Univerzitet. Nauka je proterana 1992. i nikada više nije vraćena”, izjavio je Šijaković.

Govorio je o lobističkim skupinama na toj instituciji:

“Jedna je zavičajno-kumovska, imate grupu tajkuna, koji tu žele svoju decu. Imate grupu partijskih lobista iz raznih partija. Imate grupu ljudi koji na drugi način pokušavaju da se ubace i uzmu korist od Univerziteta”, izjavo je za N1.

On tvrdi da aktuelno okruženje ne može da trpi tu instituciju koja ima orijentir.

“Gde vi morate da se ravnate prema akademskim kriterijima. Oni hoće da gaze preko toga. Ništa se ne može na univerzitetu ili bilo gdje u RS izabrati i uraditi bez političkih odluka i partija”, dodao je kazavši da su studenti produžena ruka politike.

“Oni su instrument i pesnica koja se krenula obračunavati sa čovekom koji je hteo da vrati nauku i kriterije”, pojasnio je kazavši i to da se iza svega nalaze snage koje žele samo korist za sebe.