Svi postajemo potencijalni donori organa, osim ako…

Vijesti 09. nov 201718:56 > 19:19
N1

U Domu naroda Parlamenta FBiH usvojene su izmjene zakona o transplantaciji tkiva i organa u svrhu liječenja, uvršten je pretpostavljeni pristanak koji znači da smo potencijalni donori ako se za života nismo drugačije izjasnili. Pacijenti zadvoljni, kažu ovo korak ka spašavanju velikog broja života.

Elvir Čuzović već 17 godina tri puta sedmično ide na dijalizu koja traje po četiri sata. Šansa mu je transplantacija, za koju je skupio novac i na koju čeka dvije godine .

“To je jedini način da odete negdje vani, da se sami snađete, da bukvalno prosite novac, a ovdje već 17 godina nažalost ništa”, kaže Čuzović .

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je izmjene zakona o trasplantaciji tkiva i organa u svrhu liječenja gdje je uvršten pretpostavljeni pristanak što znači da smo svi potencijalni darivatelji, ako se za života nismo drugačije izjasnili, uvršten je spisak darivatelja odnosno svi oni koji ne žele darivati organe mogu se upisati u registar nedarivatelja i time prestaje sva priča o eksplantaciji njihovih organa.

Ukoliko se za života niste izjasnili, porodica daje saglasnost o tome da li će se organi darivati ili ne. Pacijentima je ovo jedan korak ka boljem kažu i mnogo im znači.

“Još se nadamo da će imati sluha, da će parlament podržati, da se nešto uradi u ovoj državi. Da se pomogne nama pacijentima koji se godinama patimo”, poručuje Čuzović.

Iako su izmjene Zakona jednoglasno usvojene, bilo je i onih koji nisu zadovoljni ovim rješenjem.

Više detalja ima Nerma Turić.