Srbija: Ista cijena gasa za FBiH i RS

Vijesti 09. nov 201720:54 > 20:56
N1

Srbija neće različito naplaćivati gas bh. entitetima Republici Srpskoj i Federaciji BiH jer snabdijevanje građana energentima ne smije da bude političko pitanje, poručio je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

“Pozicija Srbije je uvek bila vrlo principijelna: za nas snabdevanje gasom nije političko pitanje, niti će ikada biti. Mi se zalažemo za potpuno transparentan pristup i cene tranzita, tako da sve tarife moraju biti identične”, rekao je Antić poslije prve sjednice mješovitog Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske u Beogradu.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, poručio da količina gasa koji ide preko Srbije za entitete Republiku Srpsku i Federaciju BiH “ide u skladu sa mogućnostima”, a da će se razgovarati ako potrebe budu veće.

“Ponavljam, potpuno je besmisleno ovo pitanje politizovati, jer snabdevanje građana energentima ne sme biti političko pitanje”, rekao je Antić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da pitanje snabdijevanja gasom u BiH treba regulisati tako da niko nema monopol, “kao što ga je svojevremeno imao BH-Gas”.

On je istakao da Banjaluka želi da tarife “Srbijagasa” budu riješene na jedinstven način za sve u BiH jer nema razloga da to bude različito.

“Mi ne želimo da zatvorimo gasni sistem na teritoriji Republike Srpske i tako spriječimo dotok gasa do Federacije, odnosno do Sarajeva gdje je gas najvažniji i gdje je najrazvijenija mreža. Želimo da to pitanje riješimo sporazumno”, rekao je Đokić.