"RS razgovorom o granici BiH pravi zabludu da je država"

Vijesti 10. nov 201717:21 > 19:04
TANJUG/ RADE PRELIC

Republika Srpska razgovorom o državnoj granici sa susjednom Srbijom, zapravo, pokazuje ponašanje države. Kažu to analitičari, i tvrde, riječ je o opasnoj zabludi kreiranoj u ovom bh. entitetu, a na koju pristaju pojedine države iz susjedstva.

Iza niza tema o kojima se razgovaralo u Beogradu nazire se ona o kojoj se naglas ne govori – da bh. entitet Republika Srpska često nastupa kao samostalna država. Tako entitetska premijerka Željka Cvijanović poručuje:

”Ne postoji nijedna poluga u BiH koja bi trebalo da omogući neki boljitak građanima, ali postoje brojne poluge kojima možete da im nanesete štetu. Ja zapravo govorim da je BiH neprijateljski nastrojena prema svojim građanima samo zato što je neprijateljski nastrojena prema svojim entitetima.”

Ovakav stav uz naglašavanje da je Republika Srpska fukcionalniji dio BiH, dio je političkog manira predstavnika ovog entiteta. Pravno se pozivaju na sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije. 

Intenzivnija saradnja da, ali ne za političku korist bilo koga, stav je opozicije u Republici Srpskoj.

“To je stvar koja aspolutno ne treba da bude motiv za takve sastanke. Što se nas tiče, apsolutno mislimo da treba da intenziviramo te sastanke, s vrlo korektnim efektima takve saradnje”, kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Saradnja da, ali u okvirima koji ne zadiru u nadležnosti države, smatra analitičarka Tanja Topić. Postavlja i pitanje zašto iluzornu tezu u kojoj je Republika Srpska država pojedine države prihvataju, i u razgovoru s predstavicima ovog entiteta daju mu subjektivitet države.

“Pitanje granica, u ovom konkretom slučaju, i pitanje zbog kojeg je danas zasjedanje vlada i susreti između zvaničnika Republike Srpske i zvaničnika Srbije jeste pitanje kojim treba da se bavi država BiH”, ističe Topić.

Izjave, najčešće predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će ovaj entitet biti poseba država, samo je to – retorika. Stav je to prvog čovjeka ministarskog savjeta BiH.

“Cijelo vrijeme se vraćamo na pitanje nepostojeće državnosti Republike Srpske i radikalizacije političke scene, pri čemu se gubi pragmatizam i mogućnost kvalitete saradnje”, tvrdi Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Na političko-retoričku stranputicu i njene opasnosti upozoravaju iz Savjeta EU, u čijim je zaključcima prepoznata retorika inspirisana ratnim dešavanjima. Ali i godinu dana ranije započeta izborna kampanja u zemlji.