"Plinska izolacija" – BiH između Hrvatske i Srbije

Vijesti 10. nov 201717:34 > 19:04
N1

Hoće li u nadolazećim zimskim danima biti upitno snabdijevanje gasom u Federaciji BiH. Iz BH-Gasa kažu da je to vrlo moguće, zbog štetnih ugovora između Hrvatske i entiteta RS, za koji i Vijeće ministara BiH kaže da su potpisani bez njihovog znanja, i stoga nemaju pravnu valjanost, te s druge strane zbog najava iz Srbije o povećanju cijene.

BiH bi mogla ostati u svojevrsnoj plinskoj izolaciji ukoliko se štetni ugovor RS i Hrvatske o gasifikaciji Rafinerije Brod ne revidira, tvrde nadležni u BiH. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poziva premijera Andreja Plenkovića da se razgovara, no u Hrvatskoj čini se nema naznaka da bi moglo doći do preispitivanja sporazuma.

“Mi želimo naravno čist zrak i u jednom i u drugom gradu, ali isto tako želimo da BiH ima plinovod koji može značiti gasifikaciju velikog diijela BiH, a ne da se to radi ad hoc”, ističe Zvizdić.

S jedne strane potpisani protokol ugrožava sistem snabdijevanja gasom, ali i moguću izgradnju gasovoda kroz BiH, navode iz BH-Gasa. S druge strane, dolazi i problem sa Srbijom koja je najavila poskupljenje transporta gasa, ali i problem uvođenja novog operatera, firme Gas promet iz Istočnog Sarajeva, za koju direktor BH-Gasa kaže da nema svog gasovoda, preko kojeg bi išla isporuka.

“Gospoda koji nemaju svoj gasovod će odlučivati o sudbini i nominaciji s drugim stvarima što se tiče BiH. Pazite sad još veći apsurd, u nastavku gasovoda imate kompaniju Istočno Sarajevo, onda imate, nastavak 40-ak kilometara kompanije Sarajevo gas Istočno Sarajevo, koja kad prebaci gas onda mi preuzimamo gas, i ona se nalazi na kraju cijevi. Znači žrtvu koja je uradila RS zatvaranjem Broda i ovaj način i ove male kompanije, koja nema metar svog gasovoda, ‘potopila’ je svoje građane u Istočnom Sarajevu”, kaže Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa.

Resorni ministar u RS Petar Đokić negira navode iz BH-Gasa tvrdeći da oni samo žele zadržati postojeći monopol.

“I nije tačno, da mi nemamo, imamo bar jednu kraću dionicu gasovoda, o kome brine, i o kome je zadužen Gas promet, i to je jedno od pitanje koje treba i pravno, u potpunosti, definisati kroz status tog preduzeća”, ističe Đokić.

Dok se status ne definiše sporazumom između RS i Srbije, dodatni problem bi mogla predstavljati i najava o povećanju cijene transporta gasa, kojim se preko Srbije snabdijeva Federacija BiH.

“Mi se zalažemo za potpuni transparentan pristup cijene tranzita i sve tarife moraju biti identične. Tako da ponavljam, ovo gasa što preko Srbije ide za FBiH i RS, ide u skladu sa mogućnostima, ukoliko potrebe budu veće o tome ćemo razgovarati”,  poručuje Aleksandar Antić, ministar energetike Srbije.

A potrebe su veće od trenutne ponude Srbije. Iz BH-Gasa navode da se nudi 1 milion kubika dnevno, a potrebe su 1,8 miliona kubika.

Zimska sezona nam je pred vratima. Ukoliko ne dođe do dogovora, u konačnici bi mogli ispaštati samo građani, jer bi u tom slučaju i cijena za krajnje kupce bila nešto viša u odnosu na prethodni period, kada je ona, tvrde iz BH-Gasa, bila niža za 40 posto.