Rasprava u studiju N1: "Kome je Hrvatska pomogla?"

Vijesti 10. nov 201720:30 > 21:14
N1

Večeras su u Crvenoj liniji na N1 gostovali Emir Suljagić, autor i publicist, predavač na Međunarodnom univerzitetu u Sarajevu, iz Zagreba Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa RH, te iz Beograda Branko Lukić, branitelj Ratka Mladića.

Vesna Škare Ožbolt je na početku kazala da je situacija sa izricanjem presude Mladiću podsjeća malo na situaciju sa Šešeljom, koji je pušten zbog zdravstvenih razloga, a danas je stabilnosg zdravstvenog stanja.

Kada bi se dogodilo nešto takvo i sa Mladićem, tada ne bi moglo doći do izricanja presude mrtvom čovjeku. Kada je Tužiteljstvo zatražilo doživotni zatvor za Ratka Mladića, onda mi se čini normalno da se krene u izbjegavanje izricanja presude. U tom kontekstu gledam i ovo što se sada navodi da mu se zdravstveno stanje pogoršava. Podsjetiću vas na slučaj Šešelj kada je rečeno da skoro umire i da je jako bolestan i čak je pušten zbog toga, i vidimo ga sada – nikada življi“, kazala je ona.

U jednom trenutku u emisiji je došlo do rasprave između Vesne Škare Ožbolt i Emira Suljagića o “ulozi hrvatske politike za vrijeme rata u BiH”.

Kada govorimo o dvostrukoj politici, onda bi se trebala preciznije definisati hrvatska politika”, kazao je Suljagić.

“Treba imati u vidu koliko je Hrvatska primila izbjeglica iz BiH u tom periodu i noštvo drugih stvari. Znam to jer sam tada bila savjetnica predsjednika Tuđmana“, kazala je Škare Ožbolt i nastavila:

Da li je Bosna bila komadana od strane Hrvatske? Bilo je kojekakvih prijedloga i sa bosanske strane u Zagrebu. Uzmite Dubrovnik, dubrovačko Zaleđe, kada je Izetbegović nudio Franji Tuđmanu da se podijeli. Ja sam bila svjedok. Tuđman je prvi priznao Bosnu i Hercegovinu“, poručila je ona.

Ja ne insinuiram ništa. Ja govorim čisto o činjenicama. Da li su Tuđmanovi transkripti autentični?“, kazao je Suljagić.

Na to je Škare Ožbolt poručila:

Bio je jedan ministar u kabinetu kod Franje Tuđmana i rekao da se Hrvati iz svijeta moraju naseliti u Krajinu. Tuđman mu je odgovorio nešto bezveze i to se nikad nije dogodilo. Govorimo samo činjenice“.

Ovo su dokumenti… Hrvatska pomogla Bosni? Hrvatska nije sebi mogla pomoći, a kamoli.. Gdje je pomogla Bosni?. Javno mnijenje u Hrvatskoj je potpuno histerično. Sinoć je bila prisutna histerija na promociji knjige Jadranka Prlića“, kazao je Suljagić.

Škare Ožbolt: “Kakva je to histerija?“.

Suljagić: “Po čemu je logično braniti zločinačke politike? Vi ste potpuno odlučili odbaciti jedan segment stvarnosti i ne priznajete ga da postoji.

Škare Ožbolt: “Ja sam organizirala prijem i pomoć izbjeglicama iz Bosne“.

Suljagić: “Pa šta sad? Hoćete ljiljana za to? Dajte molim vas. Taj orijentalizam možda prolazi u Zagrebu“.

Škare Ožbolt: “Stvarno ste neodgovorni u razmišljanjima. Treba li spomenuti luku Ploče i silno naoružanje koje je preko luke Ploče dolazio u BiH?“.

Suljagić: “Nije nikakav problem da pričamo o tome ako želite“.