Oprečne tvrdnje korisnika kredita u CHF i banke

Vijesti 11. nov 201718:29 > 20:12
N1

Korisnici kredita u švicarskim francima silom su ušli u poslovnicu Addiko banke u središtu Sarajeva, jer im je prethodno onemogućeno da uđu u banku i uplate rate kredita u kovanicama od po 5 feninga.

Poslovnicu su napustili na kraju radnog vremena, ali od borbe za svoja prava, kažu, ne odustaju. Iz Addiko banke su priopćili da izražavaju žaljenje zbog dešavanja u i ispred poslovnice Ferhadija navodeći da su članovi Udruge Švicarac primjenom sile nezakonito zauzeli poslovnicu Addiko banke.

Uprkos zabrani zaštitara, korisnici kredita u švajcarskim francima, ušli su u Addiko banku. U metežu i naguravanju sa zaštitarima, jednoj ženi je pozlilo.

U banci su ostali radnici, zaštitari, policija i korisnici kredita u švajcarskim francima. Iako su u banci bili duže od sat vremena, rate kredita nisu uplatili.

Korisnici kredita su se ponašali u skladu sa zakonom. Željeli su da uplaćuju rate kredita po 5 feninga, ni to banka nije željela. Ovo je samo opomena pred ono naredno što će se dešavati“, rekao je Kemal Duraković, predsjednik Udruženja Švicarac.

Banku su napustili, ali kažu, od borbe ne odustaju.

Ova banka mi prijeti, hoće da mi uzme nekretninu, sve što sam u životu stekao jer su mi poslali rješenje za izvršenje“, izjavio je Tarik Harbaš, korisnik kredita u švajcarskim francima.

Kako ih nije stid?! Niko od nas nije uzeo kredit da ne vrati. I sudske presude koje čekamo 4 godine pravosnažnost. Zar ovo ima smisla, vidite kako nas tretiraju?!‘”, rekao je Nihad Čulić, korisnik kredita u švajcarskim francima.

Saopštenjem se oglasila i Addiko banka.

Incident su, kažu, izazvali članovi Udruženja ”Švicarac”, nezakonitim okupljanjem pred poslovnicom. Predsjednika Udruženja, Kemala Durakovića, optužuju da manipuliše članovima za svoje privatne interese. Za to vrijeme, tvrde, oni rade na rješavanju problema korisnika kredita u švajcarskim francima. Kako su saopštili od nekada 12 hiljada danas je aktivno oko 700 takvih kredita.