Nakon trovanja stoke, ef. Pirić posjetio porodicu Herceglija

Vijesti 12. nov 201713:07 > 13:09
INS

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić posjetio je danas porodicu bošnjačkog povratnika u mjestu Bjelogorci u općini Rogatica, Nedžada Hercegliju, kojem su otrovane su tri krave, dok su ranije dobili prijetnje smrću od srpskih porodica koje žive u tom selu, prenosi bh. informativni servis INS.

Muftija Pitić je na ovaj način dao podršku povratnicima, a zavničan stav Islamske zajednice u BiH jeste da „napadi na povratnike nikada nisu napadi samo na pojedince“.

Zajedno s njim, podršku porodici Herceglija dala je i predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini Merhunisa Zukić.

Pitić je kazao da bošnjački povratnici neće podleći pod bilo kakvim pritiscima, prijetnjama i provokacijama, te da će ostati dostojanstveni.

“Pratit ćemo cijeli slučaj i očekujemo da će institucije opravdati povjerenje”, kazao je muftija Pitić.

Prema nezvaničnim informacijama jedan član porodice, koja je izvršila napad, priznao je policiji ovo krivično djelo.

Podsjetimo, glasnogovornik IZ u BiH Muhamed Jusić upozorio je ranije da je „krajnje vrijeme da se napadi na povratnike počnu drugačije tretirati u našem društvu, ali i pred pravosuđem“.

„To nikada nisu napadi samo na pojedince. Skoro uvijek su tu i elementi zločina iz mržnje. Napadima na njih šalje se poruka čitavoj jednoj etničkoj ili vjerskoj skupini”, kazao je Jusić, prenio je „Preporod“.