VIDEO| Ratna retorika Izetbegovića i Dodika

Vijesti 13. nov 201716:44 > 18:12
N1

Zahuktava se pojačana retorika političkih lidera u Bosni i Hercegovini, ponajprije između Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića. Dodik je ponovio da je Republika Srpska kao jabuka zrela za nezavisnost, a Izetbegović poručio da ne isključuje vojni odgovor na eventualnu akciju otcjepljenja službene Banjaluke.

Milorad Dodik je posljednji put glasao na referendumu 25. septembra 2016. godine. Od tada do danas, najavljivao je još dva, ali je u međuvremenu odustao, nakon povlačenja referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH, a do institucionalne odluke o nezavisnosti nikada nije ni došlo. No, retorika ostaje. Predsjednik Republike Srpske u najnovijoj izjavi za Večernje novosti kaže da će Republika Srpska kad-tad biti nezavisna država, i to “zrela kao jabuka”.

“Sanjam i vjerujem da će Republika Srpska jednog dana biti država. Da li će to biti za pet, deset ili petnaest godina, nije važno. Garantujem, nezavisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka. BiH je neodrživa, a kada bi se RS danas izdvojila, ne bismo imali nijedan problem da živimo kao samostalna država. Kad bih mogao sutra da napravim nezavisnu RS, a da ne padne nijedna glava, uradio bih to. Moja politika je da to učinim političkim sredstvima.”

Nije ovo prvi put da Dodik daje ovakve izjave, ali je nakon dužeg vremena, oštar odgovor dobio od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića. U intervjuu za DW, kaže da eventualna nezavisnot Republike Srpske ne može proći bez rata.

“I da će ako proizvedu drugo poluvrijeme, to poluvrijeme izgubiti, nadam se politički, a ne vojno. Ne volim ni pričati o tim scenarijaima. (Jeste li spremni na najgori scenarij?) Na rat? Jesam”, kaže član Predsjedništva BiH.

Pojačana retorika na relaciji Dodik – Izetbegović mnoge je podsjetila na period u avgustu i septembru 2016. godine, kada je Dodik vodio najavio referendum o Danu Republike Srpske. Tada se, također, zveckalo oružjem.

“Problem je u tome što od provokacije profitiraju i oni koji je lansiraju, i oni koji je navodno pokušavaju osporiti, i tako se pozicioniraju kao borci za, uvjetno rečeno, nacionalnu stvar. No, stvari se mogu oteti kontroli”, ističe Ranko Mavrak.

Zbog neprimjerene retorike više puta su reagirali iz Američke ambasade, a vanredno je zasjedalo i Vijeće za provedbu mira. Ovoga puta, Američka ambasada podsjeća na ranije izdana saopštenja, u kojima je pozivala lidere da pošptuju Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.