Savjeti iz BIHAMK-a za zimsku sezonu

BIHAMK

Za dva dana i zvanično počinje zimska sezona, a meteorolozi za naredne dane najavljuju snijeg, širom Bosne i Hercegovine. Iz BIHAMK-a apeluju na vozače, da se adekvatno pripreme za zimske vremenske uslove, te napominju, da je posjedovanje zimske opreme zakonska obaveza.

Nova zima je i novi ispit za JKP “Rad”. Pred prve snježne padavine, poručuju da su spremni. Sa oko 120 terenskih radnika, kažu, spremni su reagovati 24 sata dnevno i odgovoriti na sve zadatke. Nabavljene su i dovoljne količine materijala potrebnih za zimsku sezonu.

“Nabavljeno je negdje oko 3.000 tona industrijske soli, negdje oko 900 tona frakcije i oko 200 tona kalcijum hlorida. Postojeća mehanizacija je spremna za rad zimske službe. Najavljene zimske padavine su svakako nešto što smo očekivali, i svakako u narednom periodu očekujemo još veće padavine”, poručuje Mirza Ramić, portparol JKP “Rad” Sarajevo.

Ovih dana za zimsku sezonu aktivno se pripremaju i vozači. Njihova zakonska obaveza je da od 15. novembra pa sve do 15 aprila naredne godine posjeduju i koriste zimsku opremu. Vozači sa kojima smo razgovarali kažu da su spremni za zimsku sezonu i da su uglavnom već izvršili sve pripreme.

ANKETA:
– Gume nove, lanci, sve pripremljeno. (Kako se inače pripremate za zimu?) Pa fino, kupim sve što treba i to je to.
– Upravo su pripreme u toku, mijenjam sad zimske gume, lanci su tu već. Uglavnom te osnovne pripreme.
– Pa nisam još, ali planiram to sutra. (Kako se inače pripremate za zimu?) Pa inače imam kod sebe ovu opremu koja je propisana zakonom i pažljivo vozim.

 Kada vozač doživi kvar na cesti, na scenu stupaju terenske ekipe BIHAMK-a. Zimska sezona i za njih je poseban izazov, iako tokom cijele godine rade punim kapacitetom. Na vozače apeluju da vozila adekvatno pripreme prije zime.

“Pred samu zimu potrebno je da izvrše stanje tekućine. Prije svega mislim na sistem za hlađenje i pranje vjetrobrana. Treba provjeriti ulje u motoru, ulje u kočionom sistemu. Da provjere stanje akumulatora, stanje punjenja. Da zamijene gume. Da imaju strugalice za led, metlice i odleđivače bravice”, ističe Edo Memišević, stručni saradnik za pomoć na cesti BIHAMK-a.

Sudeći prema riječima odgovornih, prvi snijeg ove godine neće iznenaditi zimske službe. Poručuju da će raditi punim intenzitetom, kako građani ne bi osjetili posljedice padavina, a građane pozivaju da se ponašaju odgovorno i u skladu sa vremenskim prilikama.