Šarović: Sporazum Hrvatske i RS unio konfuziju i tenzije

Vijesti 13. nov 201717:37 > 18:02
N1

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, bio je gost Dana uživo koji je komentarisao između ostalog i sporazum između Republike Srpske i Hrvatske u vezi sa plinom.

Hrvatska strana je dužna da obavijesti Bosnu i Hercegovinu o bilo kakvom poslovnom aranžmanu, ali se to u ovom slučaju nije desilo. Nepotreban je i doveo je do određenih tenzija, a druga je priča je to da li neko želi da se tenzije pojave. Snabdijevanje Rafinerije Brod sa plinom bez obzira odakle dolazio je dobra stvar jer će time rafinerija proizvoditi jeftinije, no svi govore o protokolu a skoro niko o koristi. Zbog toga je i moj komentar da je protokol u suštini nevažan i nema karaktera međudržavnog ugovora, ali dva subjekta su mogla da se pozovu na sporazum, da potpišu ugovor i da jedna strana, u ovom slučaju Hrvatska, obavijesti BiH“, istakao je Šarović za N1.

Naveo je i kako u ovom slučaju razlikujemo distributivni vod od transprotnog voda i da ovdje nije slučaj o transportnom nego o distributivnom koji povezuje dva privredna subjekta, odnosno plinsku kompaniju iz Hrvatske i Rafineriju Brod.

Sporazum je u potpunosti nepotreban jer je unio konfuziju i tenzije koje ne trebaju. Radi se o klasičnom dogovoru o dvije privredne kompanije koje trebaju da snabdijevaju jednu rafineriju. To nije međudržavni ugovor, to je protokol ali se stekao utisak da je međudržavni ugovor, odnosno da ga potpisuju RS i Hrvatska i izazvao je reakcije. RS ima pravo na potpisivanje međudržavnih sporazuma pod uslovom da se ratifikuju u Parlamentarnoj skupštini što se ovaj put nije dogodilo. On nema snagu kao što imaju međudržavni ugovori“, kazao je u Danu uživo ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Pitali smo ga i zašto nema projekata koji povezuju entitete te nam je rekao: “Mislim da šansi i prilika ima mnogo, mnogo projekata a najviše ih je infrastrukturnih, u oblasti energetskog sektora, u oblasti povezivanja, kada je u pitanju zaštita od prirodnih nepogoda i na to nas tjeraju skoriji događaji i velike poplave i suše, ali mislim da su vjerovatno entiteti preokupriani tekućim prioritetima i više vremena posvećuju za razvojne projekte. Mislim da je velika šansa u projektima oko rijeke Drine, projekti koje vode Svjetska banka a tiče se i zaštite od poplava i okoline“.

Na pitanje kako komentariše dešavanja u RS na političkoj sceni je kazao: “Mislim da je burno i u RS i FBiH zbog tih varničenja, tenzija i političkog nadmetanja dva suparnička bloka. Slična situacija se desila i 2014. godine i tada smo računali da će izbori te godine dati ishod, no situacija se ponavlja i možda čak u intenzivnijoj formi i svi smo u iščekivanju izbora i predizborna kampanja kao da je već počela. Ja nisam pobornik takvog nečeg i predizborna retorika nas već preokupira. U svakom slučaju nam to ne treba i građani će to osjetiti“.

Za Dan uživo je govorio i o Ognjenu Tadiću koji je osnovao novu stranku te je rekao kako ne voli kada neko ide iz stranke čiji je on član i da bi volio da je obrnut proces.

Pitali smo ga i da li će se kandidovati za izbor za člana Predsjedništva BiH.

To nije u fokusu mog interesovanja, nije mi to prioritetno. Iskreno, volio bih da uspješno završim ono što sam započeo prije dvije, tri ili četiri godine, to mi je prioritet, i volio bih da budem uspješan ministar jer znam šta treba da radim u tom smislu“, komentarisao je za N1.

Vijeće ministara BiH u prvoj polovini ove godine imalo je najniži intenzitet rada u aktuelnom mandatu. Održalo je svega 19 redovnih sjednica, što je ispod propisanog Poslovnika i 7 vanrednih.

Taj broj nije ni bitan toliko, bitan je u suštini rezultat. Jasno je da taj intenzitet nije na nivou koji smo priželjkivali. Razlog tome je uopšte jedan ambijent u kome se nalazi cijela zemlja koja je zadnjih 6 mjeseci u predizbornom ozračju. Svi su u iščekivanju i ili vlastitom ili političkom pozicioniranju. Mislim da ipak 2017. nije negativna i iskreno priželjkujem kandidatski status i to ne zavisi samo od mene ili od ljudi u Vijeću ministara, ali ukoliko bismo dobili kandidatski status početkom iduće godine, sve ovo ostalo bi bilo zaboravljeno i mogli bismo reći da smo u svojoj misiji uspjeli“, naveo je Šarović u Danu uživo.