Solak: Svi žele da koordiniraju, niko da bude koordiniran

Vijesti 14. nov 201709:16 > 09:19
N1

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite za N1 je potvrdio da će Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara uskoro na javnu raspravu.

O izmjenama postojećeg zakona se razgovara od 2009. godine, a prije nekoliko dana održana je sjednica Doma naroda, na kojoj je rečeno da će se u narednih 90 dana razgovarati sa relevantnim subjektima o adekvatnim izmjenama postojećeg zakona.

“Imamo problema u primjeni postojećeg zakona”, potvrdio je Solak za N1.

Novina u Nacrtu zakona je i pojačana zaštita šuma od požara. Prema novom rješenju predviđena je zabrana loženja otvorene vatre u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugim zemljištima na udaljenosti od 150 metara od granice šume.

Nakon velikog zemljotresa koji se desio na granici Iraka i Irana minulog vikenda, Solak je za N1 kazao da je FUCZ formirala tim od 30-40 ljudi koji će raditi kao prvi odgovor na sličnim situacijama, ukoliko zadese BiH, ali i u slučajevima klizišta i ostalih elementarnih nepogoda.

“U slučaju nesreće, bit će upućene i druge službe – ali prvi odgovor imamo za scenario”, najavio je Solak.

Sa Almom Dautbegović Voloder razgovarao je i o jedinstvenom broju za hitne slučajeve. Kada će ga BiH dobiti?

Volio bih da je to bilo jučer. Vijeće ministara je poslalo u proceduru izmjene zakona gdje se stvaraju preduslovi da se uvede 112, kao u ostalim zemljama Evrope, za SAD je 911 i Japanu neki drugi i tako dalje”, izjavio je.

“To je stvar koja se pokazala kao veoma dobra, nema potrebe izmišljati toplu vodu, treba povećati mogućnost brzog odgovora”, izjavio je dodavši:

“Čut ćete koordinacija, svi žele da koordiniraju, a niko ne želi da bude koordiniran”, pojasnio je Solak.