Blagovčanin za N1: Građanski savez jedini nema oraha u džepu

Vijesti 14. nov 201710:09 > 10:11
N1

Ozren Blagovčanin, generalni sekretar Građanskog saveza za N1 je izjavio da očekuje od SDP-a da se očituje o svojim bivšim članovima, koji su optuženi u slučaju "Registar".

“Želimo da naprave paralelu, da li žele ići u tom smjeru ili da skine s vlasti vladajuće stranke sa nacionalnim predznakom. Mi u GS imamo stav da SDP to mora uraditi. Nažalost, SDP je pokazao u kom smjeru su išli tada, sada ih pozivamo da se ograde od toga. GS ispada jedina opozicija koja nema oraha u džepu”, izjavio je Blagovčanin.

“Ne bih ulazio da je to montiran proces ili ne, institucije treba da rade svoj posao, da čuvaju legitimitet i kredibilitet. Vrijeme će pokazati da li su krivi ili ne”, dodao je referišući se na izjavu Zlatka Lagumdžije, bivšeg predsjednika SDP-a koji je za N1 izjavio da je slučaj Registar koordiniran iz dijela vrha SDA.

Komentarišući političku situaciju u BiH, kazao je da je katastrofalna.

“GS će pokazati šta je suština bavljenja politikom. Nije bavljenje da vas neko uhapsi, nego da pokažete ljudima da možete raditi za građane i smanjiti svoje finansije”, ocijenio je.

U proteklim periodima pojavilo se dosta novih stranaka.

“Njihovi rukovodioci su već dugo u politici, na budžetu građana i sada se predstavljaju kao nova lica i pokazuju da su za spas BiH. Ne bih se složio. Oni žele postaviti stvari u drugačijem kontekstu, žele ostati na budžetu i mislim da politika koju smo mi pokazali je ta da je ljudi prepoznaju”, naveo je generalni sekretar Građanskog saveza.

Plan ove stranke, koja u BiH postoji već dvije godine, jeste da politiku sa lokalnog nivoa prenese na druge nivoe vlasti naredne godine na izborima.

Pozvao je građane da izađu na izbore, ali…

“Da ne zaokružuju nacionalne stranke, trebaju da prepoznaju svoju partiju, program koji im odgovara. Građanska stranka je jedina koja je stalno u medijima, dosta smo uradili na lokalnom nivou, 2018. godine ćemo napraviti dobar rezultat”, istakao je – uz konstataciju da se inicijative na lokalnom nivou – najviše tiču građana.