DF i SDP traže vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH

Vijesti 14. nov 201710:55 > 10:59
N1

Demokratska fronta i Socijaldemokratska partija traže vanrednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, navodi se u saopštenju DF-a.

Dvije partije predlažu jedinu tačku sjednice: Prijedlog izbornog zakona.

Klubovi zastupnika DF-a i SDP-a su danas i zvanično predali pismeni zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a u vezi zajedničkog Prijedloga Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, stoji u dopisu medijima.

“S obzirom da je 2018. godina izborna godina u Bosni i Hercegovini, te da će Centralna lzborna Komisija BiH u maju 2018. godine raspisati Opšte izbore 2018. godine, te da Parlament Federacije BiH ima obavezu u skladu sa lzbornim zakonom BiH i Ustavom Federacije BiH osigurati maksimalne demokratske standarde u pogledu određivanja broja i strukture mandata članova Parlamenta FBiH, Klubovi zastupnika DF-a i SDP-a smatraju da je ovakav Zakon potrebno usvojiti po hitnom postupku”, navodi se.

U dopisu sredstvima informisanja stoji da u kontekstu vrlo skorog raspisivanja Opštih izbora 2018., u slučaju nedonošenja ovakvog Zakona vrlo izvjesno nastupile štetne posljedice po Federaciju BiH, postoji neodložna potreba da se urede odnosi i pitanja koja su predmet ovog Zakona i to prije nego nastupi izborna godina.