"Aktiviranje MAP-a nije vojna, nego politička odluka"

Vijesti 14. nov 201716:53 > 19:59
N1

Delegacija Vojnog komiteta NATO-a prvi put boravi u posjeti Ministarstvu odbrane i Oružanih snaga BiH. General Petr Pavel, predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, istakao je kako će dati pozitivnu preporuku za aktiviranje MAP-a za BiH ali kada je u pitanju interoperabilnost Oružanih snaga.

Euroatlantske integracije BiH, aktiviranje MAP-a, uknjižbu vojno perspektivne imovine i učešće Oružanih snaga BiH u međunarodnim misijama NATO pakta, teme su sastanka sa delegacijom Vojnog komiteta NATO-a. Kažu napredak vidljiv u reformi odbrane i približavanjem vojnih struktura NATO snagama.

“Aktiviranje MAP-a nije vojna, nego politička odluka. Ali, mi kao vojni dio struktura možemo da ponudimo preporuke, a naša preporuka vezano za interoperabilnost Oružanih snaga i napore koje ulažu u reformu odbrane biće pozitivna”, tvrdi Pavel.

Ono što predstoji jeste da se u predanost BiH ka članstvu uvjeri i politički komitet NATO saveza . Na sastanku ministara vanjskih poslova početkom decembra se donosi politička odluka, državna ministrica odbrane Marina Pendeš se nada pozitivnoj poruci za BiH kada je u pitanju aktiviranje MAP-a.

“Mislim da pored izvršenja Talinskog uvjeta za koji od određenog broja lokacija mi ne možemo uknjižiti iz realnih i objektivnih razloga tu mora postojati razumijevanje kod naših partnera u NATO Savezu ali sve drugo što se tiče u mirovnim misijama, odgovorima na prirodne katastrofe i nesreće, deminiranje, uništavanje viškova naoružanja i municije sve su to stvari koje radi ministarstvo odbrane i oružane snage, a koje doprinosi miru i stabilnosti i sigurnosti u ovom dijelu ne samo u BiH nego i u regionu”, kaže Pandeš.

Jedan od uslovu koji je postavljen pred BiH prije sedam godina na samitu NATO u Talinu, a jeste uknjižba perspektivne vojne imovine.Od 2015. godine do sada uknjižila 30 lokacija perspektivne vojne imovine,a ministirca Pendeš očekuje da će uskoro biti uknjižene još tri .

“Očekujemo da će napokon i apelacija obzirom da je pravobraniteljstvo BiH podnijelo apleaciju zbog presude Ustavnog suda i da će to biti ta četvrta lokacija na području R , s tim da, naglašavam, to ne smeta bez obzira što nismo uknjižili sve lokacije. To ni na jedan način ne umanjuje način na koji stopostotno koristimo u punom kapacitetu svaku od lokacija Oružanih snaga BiH”, podsjeća Pendeš.

Da li će postojati razumijevanje političkog komiteta NATO-a ostaje da se vidi. Sa današnjeg sastanka je naglašeno kako, bez obzira na to ko je članica koje organizacije, jasno je da svi imaju zajedničke prijetnje. Prijetnje koje se tiču ekstremizma, terorizma i ilegalnih migracija te kako NATO ostaje u potpunosti posvećen stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana.