"Erdogan je bio u Sandžaku pa nije govorio kao Izetbegović"

Vijesti 14. nov 201717:33 > 19:20
N1

Bakir Izetbegović je srpski neprijatelj broj jedan i treba ga proglasiti personom non grata u Srbiji, reakcija je entitetskog predsjednika Milorada Dodika, nakon intervjua člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine za Deutche Welle. Spremnost na rat, te namjera priznanja Kosova, na noge su digli cjelokupnu javnost u RS-u.

Priznanje nezavisnosti Kosova, miješanje u odnose u Sandžaku, te spremnost za rat, izjave su Bakira Izetbegovića, koje tumače i osuđuju u Republici Srpskoj. To je put definitivnog raspada Bosne i Hercegovine, poručuju i vlast i opozicija u entitetu.

“Bakir Izetbegović je srpski neprijatelj broj jedan, udario je na Srbiju. Erdogan je bio u Sandžaku skoro pa nije tako govorio, a ovaj iz Sarajeva to govori. Napao bi RS, pa on je naš neprijatelj broj jedan. Srpski neprijatelj broj jedan je Bakir Izetbegović”, ponavlja Dodik.

Iz SDS-a reaguju na, po njima, “drzak politički istup Izetbegovića”. Pitaju šta bi bilo da Aleksandar Vučić istupi sa tezom da javno podržava nezavisnost Republike Srpske. Ako se Izetbegović tako grčevito bori za nezavisnost Kosova, mora da bude apsolutno svjestan, saopštavaju iz SDS-a, da će otvoriti pitanje nezavisnosti Republike Srpske.

“Zahtjev za priznanje Kosova je prizivanje raspada BiH. Strašnije su izjave Izetbegovića o Sandžaku. To je brutalno miješanje u unutrašnje stvari Srbije”, tvrdi Aleksandra Pandurević.

U objašnjenju iz kabineta Bakira Izetbegovića da su dijelovi intervjua tendenciozno preneseni, malo ko je u Banjaluci povjerovao.

“Nažalost, gospodin Izetbegović nije dorastao funkciji koju obavlja i pravi mnogo veću štetu nego korist za svoj bošnjački narod, a onda i za sve nas”, smatra Aleksandar Savanović, Narodna stranka.

Krajnje je vrijeme da se na poruke iz Sarajeva uzvrati istom mjerom iz Beograda, kaže Milorad Dodik i poziva da se Bakir Izetbegović u Srbiji proglasi personom non grata.