Predložena izgradnja garaže, kružnog toka i parka na UKCS

Vijesti 15. nov 201715:02 > 15:13
UKCS

U prostorijama Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo - UKCS u srijedu, 15. novembra 2017. godine upriličeno je potpisivanje protokola o realizaciji granta ovoj zdravstvenoj ustanovi u iznosu od 10.000 KM koje je Općina Centar izdvojila iz svog budžeta.

U ime Općine Centar protokol je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, a u ime Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo generalna direktorica prof. dr. Sebija Izetbegović.

Radi se o grantu za sufinansiranje nabavke računara i printera za potrebe Discipline za ginekologiju i porodiljstvo, koju čine Klinika za ginekologiju i Klinika za porodiljstvo.

“Današnje potpisivanje protokola je samo nastavak veoma uspješne saradnje Općine Centar sa Univerzitetskim kliničkim centrom. Također želimo pokrenuti proceduru nabavke dva potrebna aparata za hemodijalizu, koje bismo donirali Kliničkom centru i nadam se da ćemo to realizovati u prvom kvartalu naredne godine, kako bismo poboljšali uslove liječenja naših sugrađana, što nam je u konačnici i zajednički cilj”, objasnio je Ajnadžić.

UKCS

Ovom prilikom su predstavnici Općine Centar i Kliničkog centra razgovarali o tri velika zajednička projekta, čija realizacija je planirana za narednu godinu. Riječ je o izgradnji kružnog toka i podzemne garaže u krugu Kliničkog centra te izgradnji Doma penzionera na Nahorevu. Dogovoreno da se u narednom periodu potpiše memorandum o saradnji između Općine Centar i Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

Prvi zajednički projekt o kojem je razgovarano je izgradnja kružnog toka i proširenje saobraćajnice između ulica Asima Ferhatovića, Safeta Pašalića i Bolnička. Općina Centar je obezbijedila finansijska sredstva i ukoliko svi preduslovi budu ispunjeni do januara, početak realizacije ovog projekta je planiran za april naredne godine. Za realizaciju ovog projekta potrebno je da Uprava UKCS odobri izuzimanje jednog dijela zemljišta. Također je za ovaj projekt potrebno ukloniti montažni objekat u kojem je smještena Klinika za dermatovenerologiju, obaveza koju je Općina Centar preuzela na sebe, a spremna je pomoći i obnovu prostorija gdje bi radila ova klinika.

UKCS

Uz riječi zahvalnosti za današnju donaciju ali i za sveukupnu saradnju, direktorica Izetbegović je dodala: “Predložili smo, između ostalog, da se u okviru realizacije projekta izgradnje kružnog toka izgradi i novi lijepi park u kojem bi pacijenti i posjetioci Klinike za ortopediju mogli provoditi vrijeme”.

Također je razgovarano o izgradnji objekta podzemne garaže u krugu UKCS, gdje bi finansijer bila Općina Centar. Podzemna garaža bi u slučaju elementarnih nepogoda i proglašenja vanrednog stanja bila korištena kao sklonište za smještaj civila.

UKCS

Tema današnjeg razgovora je bila i izgradnja Doma penzionera na Nahorevu, na zemljištu koje je u vlasništvu UKCS, gdje bi Općina Centar kao pripremu ovog projekta finansirala sanaciju klizišta na toj lokaciji.

Današnjem potpisivanju protokola prisustvovala je direktorica Discipline za ginekologiju i porodiljstvo UKCS doc. dr. Fatima Gavrankapetanović–Smailbegović, a u ime Općine Centar Osmo Babić, savjetnik općinskog načelnika i Belma Bašović iz Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar.