SNSD i SzP se optužuju, ali i slažu: Izetbegović je kriv

N1

Zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine otkazana je na samom njenom početku. Kvoruma ima, ali nedostaje pozitivne političke atmosfere, poručuje predsjedavajuća Borjana Krišto.

“Prije dolaska na sjednicu imali smo najavu iz Kluba Saveza za promjene da zastupnici i zastupnice neće nazočiti sjednici, ali nismo znali šta je sa zastupnicima SNSD-a. Kada smo došli, vidjeli smo da nema ni njih”, kaže Borjana Krišto, predsjedavajuća PD PSBiH.

Ali u zgradi su bili. I SNSD i Savez za promjene. Između njih, međusobne optužbe. Za jedne je kriv Bakir Izetbegović i Savez za promjene. Za druge, Izetbegović, ali i Milorad Dodik.

“Bakir Izetbegović znate nije odrastao uz Branka Kockicu i ‘Opstanak’, nego uz ‘Islamsku deklaraciju’. Kada pogledamo šta su prethodne tri godine radili jer su imali lošeg partnera iz Republike Srpske, vidjeli smo da se i dalje želi afirmisati jedna unitarna BiH”, tvrdi Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PSBiH.

“Dva glavna zamajca te osovine nesreće u BiH su upravo Milorad Dodik i Bakir Izetbegović. Ne vidim ikakvu svrhu da se uključimo u ovu ratnohuškačku mašineriju koja se polako zagrijava i koja ukoliko se brzo ne sanira, mže imati mnogo teže posljedice”, ocjenjuje Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajuće PD PS BiH.

Ne blokirajte rad Parlamenta, pozivaju u SDA. Ne vide ništa sporno u Izetbegovićevom intervjuu. Ovakvo stanje ocjenjuju ozbiljnim.

“Niti je gospodin Izetbegović, ni bilo ko od nas, dao izjavu koja bi mogla da dovede do ovakvog postupka. Ne dolazak na sjednice Predstavničkog doma i ne učestvovanje u radu institucija BiH predstavlja tešku povredu Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodi Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajuće PD PS BiH.

Za opoziciju u Parlamentu danas se moglo raditi. Postojao je kvorum. Optužuju vladajuće da je blokada rada Parlamenta posljednji čin pred naredne opšte izbore

“Da li je eventualno trebalo sazvati novu sjednicu kolegija Predstavničkog doma ili reći da zbog političke mudrosti ili nekih drugih razloga, odgodićemo ovu sjednicu na nekoliko dana. Ali reći da Predstavnički dom nema pravo da radi, a ima kvorum. To je apsolutno neprihvatljivo”, poručuje Denis Bećirević, poslanik SDP-a u PD PSBiH.

“Treba poručiti građanima da su Milorad Dodik i Bakir Izetbegović počeli voditi svoju dogovorenu kampanju, ne mareći pri tom da zaustavljaju sve procese u BiH. A danas su svojom kampanjom zaustavili i rad državnog parlamenta”, smatra Sadik Ahmetović, Nezavisni blok .

I dok postoji kvorum, a nema političke usaglašenosti, Parlament neće raditi, poručuje vlast na državnom nivou. Politička atmosfera je negativna i dok ne pređe u pozitivnu, odluke ostaju na čekanju, a sala Parlamentarne skupštine prazna.