Džaferović: Mogu dovesti u pitanje Dejtonski sporazum

Vijesti 15. nov 201717:55 > 18:07
N1

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović i potpredsjednik SDA, gostovao je u Danu uživo na N1 i govorio o posljednjim dešavanjima u BiH i regiji, a nakon intervjua Bakira Izetbegovića i izjave o Kosovu.

“Želim da kažem da je Dejtonski mirovni sporazum paket i da se on može primjenjivati u cjelosti a ne selektivno. Nije moguće iz Dejtonskog sporazuma uzimati ono što nekome odgovara, a odbacivati ono što ne odgovara”, kazao je Džaferović za N1.

Kako je naveo, funkcioniranje državnih institucija je prvorazredna dejtonska obaveza.

“Nema tog događaja ili okolnosti koja bi mogal ili trebala da utiče na rad državnog parlamenta. Ja zbog toga stalno upozoravam da svi oni koji se ponašaju na takav način moraju shvatiti da takvim ponašanjem mogu dovesti u pitanje Dejtonski sporazum, a tada se dovodi u pitanje sve ono što je nastalo Dejtonskim mirovnim sporazumom”, naveo je Džaferović.

“Bosna i Hercegovina je postojala i prije Dejstonskog sporazuma i postojat će i poslije Dejtonskog sporazuma. Entiteti su nastali u Dejtonu, Republika Srpska je entitet u okviru države Bosne i Hercegovine, i to multietnički entitet i jedino kao takva može da postoji. To je ono oko čega bi svi koji se ponašaju na ovakav način trebali da povedu računa”, kazao je Džaferović za N1.

On je dodao da mu je drago, kako je naveo, “da su predstavnici Saveza za promjene odlučili da ne nasjednu na očigledan trik koji dolazi od vladajuće garniture iz entiteta Republika Srpska na čelu sa gospodinom Dodikom”.

“Želim da odbacim sve ove optužbe koje su došle na račun predsjednika Izetbegovića od strane gospodina Ivanića. To zaista ne stoji. Treba da mu se daje značaja, on je lider najjače političke partije u BiH, on je član Predsjedništva BiH, on je čovjek na čiju inicijativu su napravljeni svi ovi pozitivni koraci. Nema tog lidera u Bošnjaka koji bi se ponašao drugačije kada je u pitanju popis stanovništva, revizija presude Međunarodnog suda u Hagu… Šta smo trebali po gospodinu Ivaniću?”, pita se Džaferović.

Kako je izjavio, “Izetbegovića i Dodika pokušavaja da dovedu u istu ravan oni koji ne mogu da ostvare svoje zahtjeve kada je u pitanju udar na suverenitet BiH i teritorijalni integritet jer to ne dozvoljava Izetbegović”.

Izetbegovića atakuju oni koji žele dodatne etničke podjele i ne mogu da ih ostvare, Izetbegovića i SDA atakuju političke stranke opozicije koje kod ovakve politike SDA ne vide svoju šansu. Šta radimo sve vrijeme ovog mandata, pokušavamo BiH pokrenuti na EU integracijama i uspijevamo na tome”.

Govoreći o intervjuu Izetbegovića za Deutsche Welle, Džaferović je naveo da “Izetbegović u svom intervjuu nije kazao ništa što nije do sada kazano”.

“To je nešto što je općepoznato. On je govorio o nekoliko stvari koje se sada pokušavaju raznim spinovima drugačije interpretirati i nakon toga graditi politička ili politikantska strategija. Imamo pravo na svoje stavove. Gospodin Izetbegović nije poduzeo nijedan korak niti bilo ko od nas, ni u Predsjedništvu BiH ni u Parlamentarnoj skupštini u smislu rasprave oko priznanja Kosova zato što znamo da je za to potreban konsenzus i da tog konsenzusa nema. Srbija sa Kosovom danas ima mnogo manje administrativnih barijera nego što ima BiH. Zar nije normalno da se to javno kaže?”, poručio je Džaferović.

“Ne poziva gospodin Izetbegović na rat, na rat i destabilizaciju prilika pozivaju oni koji udaraju na suverenitet i teritorijalni integritet države. Neka prestaju da atakuju na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, neka poštuju Dejtonski sporazum i okrenimo se normalnoj saradnji”, kazao je, između ostalog, Džaferović.