Prohić: Čime to Sarajevo može prijetiti i ugroziti Srbiju?

Vijesti 16. nov 201708:53 > 09:11
N1

U temi jutra razgovarali smo sa Ibrahimom Prohićem, političkim analitičarom i psihologom, koji je za našu televiziju komentarisao izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o Kosovu koja je probudila duhove u regionu.

Pitali smo ga da li je Izetbegovićeva izjava namjerno pogrešno interpretirana a on nam je rekao da je suština u pogrešnoj interpretaciji i u motivima koji stoje iza te interpretacije.

Valja upozoriti da ni Izetbegović u tom intervjuu nije pokazao političku mudrost pa je na neka pitanja olako odgovarao, mada istini za volju, nije iritirajuće i nije nešto što do sada nije bilo poznato. Ja sam posljednji čovjek u BiH koji bi bio advokat Bakira Izetbegovića i njegove ideologije, ali radi istine valja govoriti šta se ovdje desilo. Uostalom, uzmimo hipotetički, da je ta izjava bila češća reakcije iz Beograda i Banjaluke su neprimjerene. Nezavisni analitičari i opozicija u Beogradu su rekli da se radi o spinu. Meni je pala na pamet dosjetka: čime to Sarajevo može prijetiti i ugroziti Srbiju vojno? Možda nekoliko letećih ćilima da su se uputili prema Drini? No, šalu na stranu. Greška je javnosti pa i medija što se fokusiraju na događaje a vrlo se malo bave procesima i motivima koji stoje iza tog događaja“, komentarisao je Prohić te dodao:

Prva konstatacija koju valja imati na umu je da region, prije svega BiH, Hrvatska i Srbija, nisu izašli iz ranih 90-ih godina kada je uspostavljena retrogradna ideološka matrica te i danas imamo istu ideološku matricu, matricu etničkog principa, koja iza sebe ima onu poznatu teoriju krvi i tla. I danas možete čuti kako su odnosi između naroda bitni a ne između država. Region nije izašao ideološki iz matrice koja je retrogradna i koja je uspostavljena 90-ih godina“.

O tome da li ima političke mudrost u BiH je rekao kako nema, te da nema ni volje ni društvene produktivnosti u odnosu na efikasnost.

Kada imate političku nemoć da se rješavaju temeljna društvena pitanja, onda ne možete ništa drugo ni očekivati. Politike se mogu održavati samo proizvodnjom konflikata i kod nas imate stalno tinjajući konflikt“, naveo je za N1.

Istakao je i kako nema kritičke mase u BiH te je spomenuo jedan od psiholoških mehanizama u traumi, odnosno izbjegavanje realiteta, te naglasio kako se u BiH i regionu to dešava konstantno.

Izjavio je za N1 kako je realnost nasuprot onome što politike govore da jeste.

Bitan je koncept vlasti i politika i diplomatskih odnosa. Tu postoje trajna opredjeljenja da se stvari ne rješavaju i da se održava konflikt. Kada pogledate unazad nekoliko godina vidjet ćete da se svaka dva mjeseca proizvede neki konflikt. Jednom ga proizvede Izetbegović, drugi put ili stalno Dodik, pa Čović itd.“, kazao je Prohić gostujući u Novom danu.

Što se tiče intervjua Izetbegovića za Deutsche Welle, ja sam prvo pročitao transkripte i šta o tom intervjuu piše štampa, a onda sam odslušao; jer čitati i slušati nije isto. Oni koji imaju dobru namjeru će vidjeti da stvari nisu takve kakve jesu. Imali ste naslov u beogradskom mediju da ‘Bakir hoće opet da kolje’, što je monstruozno. Iz Banjaluke ste iz političkih krugova imali također reakcije da Izetbegović prijeti ratom i to jednostavno nije istina“, kazao je.

BiH je svojevrsni diplomatski talac Beograda zbog ovako definisanog srpskog faktora u BiH“, istakao je politički analitičar za N1.