GS: Aleksandar Vučić je prijetnja po mir u regionu

Vijesti 16. nov 201709:59 > 10:13
N1

Građanski savez (GS) smatra da izjava Aleksandra Vučića, da Srbija ima pravo da se miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine pokazuje da je njegovo pravo lice ono lice koje je pozvalo na ubijanje "sto Muslimana za jednog Srbina" sa govornice Skupštine Republike Srbije, saopšteno je iz ove stranke.

“Nema nimalo sumnje da Vučić i Vlada Srbije smatraju da imaju pravo da određuju granice suvereniteta Bosne i Hercegovine i da to pravo temelje na masovnim ubistvima, koncentracionim logorima i genocidu koji su počinili na teritoriji naše zemlje između 1992. i 1995.

Granice našeg suvereniteta ćemo određivati mi, građani Bosne i Hercegovine. Ako Vučić misli drugačije, neka ponovo zaduži pušku i dođe na Jevrejsko groblje. Ovaj put nas neće iznenaditi. I nikad nas više neće iznenaditi.

GS ovim putem podsjeća i bosanskohercegovačku i srbijansku javnost da Srbija nije potpisala Dejtonski sporazum u svojstvu garanta, kako Srbija sebi voli tepati, nego u svojstvu zaraćene strane. Srbija je danas jedina zemlja u regionu koja doslovno ne zna gdje počinje, a gdje završava. Srbija nije u stanju garantovati ni svoje zamišljene, kao ni svoje stvarne granice. U Bosni i Hercegovini više nema ljudi koji se Srbije plaše. Mi smo svoje strahove potrošili i ko god misli da mašući prstićem može zastrašiti bilo koga treba da razmisli još jednom prije nego što to uradi.

Građanski savez je jedina politička partija koja je odbila da učestvuje u prevari SDA i Bakira Izetbegovića vezanoj za reviziju postupka pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu protiv Srbije, jer smo od početka znali da je riječ o prevari, ali srbijanski napad na temelje našeg suvereniteta nema ništa sa ličnošću koja obavlja posao člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka.

Aleksandar Vučić je sebi već rezervisao mjesto na jednoj od najcrnjih stranica u istoriji srpskog naroda i Srbije. Mi u GS-u smatramo da nema potrebe, ali ni koristi da nas sve iznova podsjeća na to”, stoji u saopćenju.