BH-Gas upozorava: Svi bi mogli ostati bez plina

Vijesti 30. jan 201510:49 > 10:53
EPA

Dugovanja Kantonalnog preduzeća Sarajevogas prema BH-Gasu i dalje se povećavaju. S druge strane, BH - Gas ne može plaćati svom dobavljaču gasa Gazpromu i zbog toga nastaje rizik da svi ostanu bez gasa.

“S obzirom da BH – Gas, kao društveno-odgovorna kompanija, ne želi zbog neplaćanja obustaviti isporuku gasa svom najvećem potrošaču Sarajevogasu, u dogovoru sa Sarajevogasom isporuka ovom preduzeću reducirana je za 30 posto.

Za sada Sarajevogas reducira svog potrošača Toplane – Sarajevo, koje su djelomično prešle na alternativna goriva. Međutim, Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost i obezbjedila sredstva kojim će Toplane nastaviti s kupovinom alternativnih goriva.

To nanosi štetu BH – Gasu, te i njihovom direktnom snabdjevaču Sarajevogasu, jer dugovanja ostaju, a novac se usmjerava za tečna goriva koja dodatno zagađuju zrak u Sarajevu.

Sarajevogas i Toplane – Sarajevo imaju preko 95 posto naplatu od svojih potrošača, što su potvrdili direktori ovih preduzeća 26. januara.

U BH – Gasu se pitaju zašto Vlada Kantona Sarajevo dodatno kupuje alternativna goriva, a izbjegava platiti za potrošeni gas, kojeg je BH – Gas uredno i u dovoljnim količinama isporučio Sarajevogasu.

Ovim neodgovornim odlukama Vlade Kantona Sarajevo BH – Gas se nalazi u još nepovoljnijoj poziciji, koje ovu kompaniju prisiljavaju da pokrene dodatne zakonske mjere”, navodi se u saopštenju.