Mavrak: Svi snose odgovornost – i vlast i opozicija

Vijesti 16. nov 201717:34 > 19:30
N1

Pozivi na preslagivanje vlasti i traženje novog koalicionog partnera u Federaciji BiH, dokaz su duboke političke krize, ali i vjesnik dolazećih izbora. Dok jedni tvrde da ne žele učestvovati u preslagivanju vlasti, sve je više onih koji smatraju da do toga uopšte neće ni doći.

Da se koalicija u Federaciji nalazi na ivici funkcionisanja, pokazao je sastanak prvih ljudi HDZ-a BiH i SBB-a. Zaključak: traži se novi partner u vlasti, kako kriza ne bi eskalirala. Treći koalicioni partner, SDA, za sada se ne oglašava. No, iz opozicionih snaga poručuju da ne žele učestvovati u preslagivanju vlasti.

”Neće. Ni u kojem preslagivanju vlasti SDP neće učestvovati. Znate naše opredjeljenje, da ne trošim vrijeme da obrazlažem. SDP će do izbora 2018. biti opoziciona stranka, a od 2018. stranka na vlasti”, tvrdi Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a

Jednako kategorični su i u DF-u, stranci koja je svojevremeno bila u koaliciji, pa iz nje istupila.

”Nećemo učestvovati. Mislimo da bi to bilo apsurdno. Mi smo bili jednom u vlasti sa SDA i HDZ-om, rekli im ”doviđenja” na račun svega onoga što su uradili i bilo bi besmisleno vraćati se. Ulaziti u nekoj drugoj kombinaciji u federaloj vladi i izgurati, odnosno amnestirati SDA od onoga što su uradili, odnosno nisu uradili, po meni bi bila potpuna greška”, ocjenjuje Željko Komšić, predsjednik DF-a.

Dok se stranke odlučuju ko može, želi ili hoće biti dijelom koalicije, u javnosti je sve više onih koji tvrde da je preslagivanje vlasti u predizbornoj godini iluzija. Iako je u BiH sve moguće, kaže novinar Ranko Mavrak, od preslagivanja nema ništa.

“Ja bih to nazvao jednim igrokazom, predstavom za javnost u kome se svi pokušavaju izvući od odgovornosti za trenutno stanje, a zapravo svi snose odgovornost za stanje u kakvom je država sad. Jer treba podsjetiti na činjenicu da je i DF bio dio ove vlasti, pa se iz nje izvukao pa ušao SBB i sad svi naravno peru ruke od toga prije izbora, jer ne žele snositi odgovornost za posljedice svih tih političkih igara kojim smo svjedočili posljednje 3,5 godine”, objašnjava Mavrak.

Traženje izgovora ili sukrivca za neuspješnu vladavinu u ovom mandatu i opozicione stranke i analitičari vide kao glavni razlog za priču o preslagivanju vlasti. To je tek početak, tvrde, i naglašavaju da za to vrijeme građani teško da mogu očekivati bilo kakav napredak. 

Više detalja ima Ivana Crnogorac.