Podijeljena mišljenja o uzrocima krize sa Srbijom

Vijesti 16. nov 201719:42 > 21:45
N1

U Bosni i Hercegovini i dalje podeljena mišljenja o uzoricima krize sa Srbijom. Dok jedni smatraju da je reakcija Srbije predimenzionirana, predstavnici srpskog naroda ponavljaju da je problem na relaciji Beograd - Sarajevo izazvao isključivo Bakir Izetbegović.

Posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost – neki u Sarajevu su začuđeni. 

“Ne mogu da se načudim jednostavno svemu onome što se čuje iz Beograda poslednja dva dana. Ajde ovi naši, Dodik i njegova priča – to nam dođe kao nešto “normalno” – ali da ljudi neće da pročitaju i da čuju ono što je rečeno, odnosno i kad pročitaju i kad čuju oni to tumače drugačije – ja tome ne mogu da se načudim”, kaže bivši ambasador BiH u Srbiji Željko Komšić.

Drugi se, međutim, ne čude. Smatraju da je reakcija Srbije sasvim adekvatna, tačnije – isprovocirana.

“Bakir Izetbegović nije predsednik udruženja lovaca. Mislim da je veoma ružno da jedan član predsedništva, pre svega mislim na Bakira Izetbegovića, želi da ulazi u unutrašnje odnose susedne zemlje. To je bolno pitanje za susednu državu”, rekao je član predsedništva SNSD-a Staša Košarac.

Upravo je Srbija ta koja podiže tenziju kada joj to politički odgovara, smatraju u SDP-u BiH.

“Kao što je to ovih dana, da se na bazi jedne izjave, koja nije toliko dramatična i koja je rezultat mišljenja jednog čoveka koji je član predsedništva, saziva sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. On je time, ovom sednicom doprineo destabilizaciji političkih odnosa u regionu”, navodi Miro Lazović, SDP BiH. 

Aktuelnu situaciju slično tumače i analitičari – za Ibrahima Profića na delu je zloupotreba institucija kao što je savet za nacionalnu bezbednost.

“Čime to Sarajevo, kako oni vole reći, ili Bosna i Hercegovina mogu pretiti i na koji način mogu ugroziti Srbiju, mislim vojno? Pala mi je na pamet šeretska stilska figura – možda nekoliko letećih ćilima da su se uputili prema Drini”, rekao je politički analtičar iz Sarajeva Ibrahim Prohić.

Sagovornici N1 su ipak saglasni da je dobro što nije otkazana poseta predsedništva Bosne i Hercegovine. Međutim, ne očekuju ništa više od “vi nas napadate mi vama opraštamo” izjava.