Štampa na njemačkom jeziku o Aliji i Bakiru Izetbegoviću

Vijesti 17. nov 201715:07 > 15:14
AFP

Štampa na njemačkom jeziku piše o Bakiru Izetbegoviću, njegovom ocu Aliji i njihovim vezama sa Erdoganom.

“Neue Zuercher Zeitung donosi tekst o Bakiru Izetbegoviću u kojem piše: “U jesen prije 14 godina umro je vodeći bošnjački političar Alija Izetbegović. Njegov politički učinak je sporan, mada on kao prvi predsjednik nezavisne Bosne i Hercegovine uživa veliki ugled kod Bošnjaka”, piše Deutsche Welle. 

“Prije nego se okrenuo politici, on je u Titovoj Jugoslaviji bio prethodnica političkog islama, u okviru kojeg je razmišljao i pisao o modernizaciji muslimanskog društva. Zbog toga je više godina odležao u zatvoru. Njegove ideje su mu donijele više priznanja u Turskoj, nego kod kuće, prije svega nakon što je predsjednik Erdogan počeo da uspostavlja veze sa zemljama na Balkanu, koje su bile u sastavu nekadašnjeg Osmanlijskog carstva. Kada je 2001. godine Alija Izetbegović bio na samrtničkoj postelji, u posjetu mu je požurio Erdogan. Izetbegović je svom prijatelju dao Bosnu u amanet. Tu želju mu je Erdogan rado ispunio”, prenosi DW pisanje štampe na njemačkom jeziku.

Alijin sin je isto tako političar, a trenutno jedan od trojice predsjedavajućih u Predsjedništvu BiH. Njegova karijera je počela na funkciji privatnog sekretara svog oca, potom je napredovao u partiji SDA. Karizmu svoga oca nije imao ali mu je uspjelo da u partiju ukorijeni politički islam. Turska televizija, zajedno sa jednom produkcijskom kućom iz Istanbula, snima seriju u kojoj igraju bosanski i turski glumci i koja govori o životu Alije Izetbegovića. Turci su također napravili i jedan dokumantarac pod nazivom: “Alija, posljednji bastion islama”.

Sin Bakir se raduje takvoj pažnji. Jer slava njegovog oca i prijateljstvo sa moćnim Erdoganom odražava se i na njega. Nedavno je rekao da mu upada u oči da stranci a ne Bošnjaci njeguju sjećanje na njegovog oca. Profesora politologije iz Sarajeva Nerzuka Ćurka to ne čudi. Nije svako u stanju da od države napravi porodičnu imperiju, niti da posljednju želju svog oca pretvori u geopolitičku usmjerenost prema Turskoj.