Radončić najavio ostavke SBB-ovih ministara u vlasti

Vijesti 17. nov 201715:52 > 15:54
N1

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić u razgovoru za N1 najavio je ostavke ministara ove stranke u vlasti na nivou FBiH i u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

“Kao što je javnosti poznato, gospodin Izetbegović već mjesecima traži i provocira da SBB napusti vlast. Mi smo potpuno odgovorno prihvatili tu vrstu ponude i očekivati je da će naša četiri ministra u Vladi FBiH i jedno u Vijeću ministara BiH u narednih mjesec dana ponuditi ostavke predsjedniku FBiH Marinku Čavari, odnosno predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću”, kazao je Radončić za N1.

U razgovoru za N1, on je naveo “da će se vrlo brzo vidjeti za predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nema parlamentarnu većinu”.

“Svu odgovornost na novonastalu situaciju snosi gospodin Izetbegović koji je nekada isključio SBiH iz vlasti, SDP, Demokratsku frontu, ASDA i sada SBB. Oni ne mogu naći nove koalicione partnere, ali bili su vrlo uporni i na nama je da poslušamo taj zahtjev gospodina Izetbegovića”, kazao je Radončić za N1.

Šta će se desiti ukoliko ostavke ministara SBB-a ne budu prihvaćene?

Ti će ministri, nažalost, ostati taoci politike SDA i HDZ-a. Ne smijemo dozvoliti stvaranje haosa u Federaciji BiH jer očigledno je da gospodin Izetbegović priželjkuje fildžan državicu, a neko treći entitet i mi kao državotvorna stranka nećemo nervozno reagirati. Druga je opcija da SDA ostane kao manjinska vlada pod uslovom da nađe u jednom i drugom parlamentu da je neko podržava”, naveo je lider SBB-a.