Zvizdić: Građani BiH uskoro u Makedoniju sa ličnom kartom

Vijesti 17. nov 201717:18 > 17:21
Anadolija

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić sastao se sa Zoranom Zaevom, premijerom Makedonije koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Sarajevu.

Zvizdić je, kako je istakao “prijatelju Zoranu Zaevu” poželio dobrodošlicu.

“On je čovjek koji je na prostor Zapadnog Balkana donio pozitivnu energiju, koja se pokazala na lokalnim izborima u Makedoniji”.

On je istakao da su ciljevi Zaeva i njegove vlade identični sa prioritetima koje ima BiH.

Mogu konstatovati da je saradnja dobra, nemamo otvorenih pitanja. Ona ima uzlaznu liniju u svim oblastima, od politike, preko društvenih, ekonomskih…ciljevi su nam identični”, kazao je Zvizdić u obraćanju.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da će BiH i Makedonija zajedno nastupati prema EU i projektima koji znače regionalnu saradnju.

“Razgovarali smo o zajedničkoj inicijativi za avionskim povezivanjem Sarajeva, Skoplja i Podgorice. Ponudit ćemo to i ostalim zemljama, poput Bugarske. Važno je da se povežemo unutar regije. Ubrzo ćemo avio-kompanijama poslati takav zahtjev”, najavio je Zvizdić.

“Pripremamo nekoliko sporazuma, memoranduma i protokola oko putovanja građana – koji bi značio prelazak granice sa ličnom kartom, saradnja u turizmu, tehničko-tehnološkoj saradnji”, kazao je prvi čovjek Vijeća ministara BiH – dodavši da će fokus saradnje dvije zemlje biti ekonomija i stvaranje dobrih uvjeta za jačanje veza i uklanjanje carinskih i drugih barijera, a u konačnici pristup EU i NATO-u.

Zvizdić je najavio i zajedničku sjedicu vlada BiH i Makedonije – gdje će se to i ozvaničiti potpisom. 

Sve ćemo uraditi da u narednom proširenju postanemo dio EU”, kazao je Zvizdić, uz navode da je očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu te posvećenost ključnim životnim pitanjima – osnovni cilj.

Zvizdić je još kazao da regionalna saradnja ove godine daje dobre rezultate, a da u BiH ima neutemeljenih političkih tema koje bacaju sjenu na dobar ambijent.