Aćimović: Zašto sam napustio ambasadu i priključio se SDP-u

Vijesti 17. nov 201717:59 > 18:04
N1

Draško Aćimović, bivši ambasador BiH u Belgiji, gostujući u Danu uživo na N1 objasnio je zbog čega je napustio tu funkciju i 14. novembra pristupio SDP-u.

On će biti jedan od potpredsjednika te partije iz Republike Srpske.

“Po meni je ta odluka racionalna, normalna. Priključio sam se jednoj politici koja je prije dvije godine bila orijentisana na preokret i približavanje EU. To toga nije došlo, udaljili smo se s tog puta. Smatram da ne mogu predstavljati politike koje se udaljavaju od onoga u što ja vjerujem”, naveo je.

A zašto SDP?

“Osnovni, ako vjerujete u socijaldemokratiju – ona je jedina iz BiH priznata u Evropi. Socijalistički lideri regiona joj daju podršku. Ovo je fini momenat za priključenje. Ojačavši SDP u RS pokazat ćemo kakva je to partija”, objasnio je.

On smatra da je SDP osvježenje na političkoj sceni u RS, pogotovo između, kako ih je nazvao, dva zaraćena politička bloka.

“SDP je pozitivna alternativa koja je za puno ljudi koji ne vjeruju u politiku blokova. Traži se opcija koja je ono što mi nudimo. Nudit ćemo politiku protiv politike. Politiku dogovora i tolerancije, suprotstavljenu strahu, mržnji, netrpeljivosti”, naveo je.

On ističe da ne želi ličnu konfrontaciju, nacionalnu – nego da narod odluči koja mu politička opcija odgovara.

“Može mnogo toga da se promijeniti. Ako vam iz Svjetske banke kažu da ćete u EU za 60 godina… Našim ljudima moramo dovesti investitore i omogućiti im da ne idu vani, da ovdje nađu zaposlenje”, izjavio je u razgovoru sa Nermom Turić u Danu uživo.

“Imamo ekonomskih momenata koje možemo pokrenuti uz stabilnost u zemlji. Imamo nesrazmjer plata između javnog i privatnog sektora”, kazao je Aćimović za N1.

Da li postoji šansa za politički dogovor u BiH?

“U svakoj normalnoj državi došlo bi do vanrednih izbora. To je normalno kada ništa ne funkcioniše. Ne vidim razlog što to ne može u BiH. Svaka partija koja je protiv toga, da se iz krize izađe izborima – želi da ta kriza ostane”, kazao je uz dodatak da je potreban konsenzus političkih aktera da se izglasa mogućnost vanrednih izbora.

“Mislim da je to trenutno jedina opcija, koja preostaje. Držati građane taocima još godinu dana – ne vidim politički smisao za takvo nešto”, izjavio je.

Budući da je bio ambasador BiH – kakva je reputacija države u svijetu?

“Jako loša. Htjeli smo pokazati da smo kredibilan partner, da možemo sarađivati sa Evropom. Pokazali smo se kao partner kojem se ne vjeruje. To se mora promijeniti, sve se vraća na teoriju da moramo sjesti i razgovarati”.

On je kazao da evropski zvaničnici smatraju da je BiH i njeni političari neiskreni, da ne ispunjavaju obećanja, ali da ne razumiju zbog čega BiH pušta da evropski novci za projekte i infrastrukturu idu negdje drugo – a ne u BiH.