Roditelji iz Konjević Polja dobili prvu pravnu bitku

N1

Djeca u Konjević Polju imaju pravo da nastavu izučavaju na bosanskom jeziku. Sud u Srebrenici u potpunosti je uvažio tužbeni zahtjev roditelja djece bošnjačke nacionalnosti i ovakva odluka može biti primjenjiva i na svu djecu koja su manjina u drugim mjestima u BiH.

Roditelji i djeca bošnjačke nacionalnosti u Konjević Polju dobili su svoju prvu pravnu bitku. Sud u Srebrenici je donio odluku da imaju pravo maternji jezik zvati bosanskim, učiti i izučavati kulturu i naslijeđe iz udžbenika na bosanskom jeziku te podjednako se koristiti latinicom i ćirilicom. Predstoji, kažu, bitka da se odluka implementira.

“Mi smo sretni što smo dobili presudu koja je odraz međunarodnih standarda, ustavnih standarda i zakona BiH. Sud u Srebrenici napisao je jednu jako dobru presudu, poučnu koja bi trebala da se izučava kao primjer za cijelu BiH, gdje je objašnjene zašto roditelji i djeca gdje god bili, predstavljali većinu ili manjinu, imaju pravo na izučavanje maternjeg jezika”, objašnjava advokat Nedim Ademović.

Senad Muminović, član Vijeća roditelja Edukacionog centra “Nova Kasaba” kaže da bi već sutra vratio dijete u formalni obrazovni sistem RS-a, ali da do roditelja nije. Njih 120 u Novoj Kasabi ostaće sve dok odluka ne bude potvrđena.

“Moja je škola u Konjević Polju, nije u Kasabi. Moj je život u RS-u. Tamo živim i želim biti pored teških uslova života, svih povratnika u BiH. Jedino što želimo jeste da se naša djeca obrazuju kao sva ostala djeca”, poručuje Muminović.

Ova bitka roditelja i djece iz Konjević Polja traje 4,5 godine, a od prošle, učenici u Srebrenici djeci se u knjižice upisuje “jezik bošnjačkog naroda”. Ovom odlukom to će biti promijenjeno, nadaju se.

Odluka treba biti potvrđena na sudu u Bijeljini. Iz advokatskog ureda Nedima Ademovića je rečeno ukoliko se to ne desi, da će ići na Ustavni sud, a ako bude potrebe i na Sud u Strazburu.

Iako isključivo pravo, ovo, kao i pitanje cjelokupnog koncepta obrazovanja u BiH je političkog karaktera – poručio je advokat Ademović. To je razlog, kaže, zašto se na odluku dugo čekalo.