Haviv o Mladiću: Očekujem da će biti proglašen krivim

Vijesti 17. nov 201720:08 > 20:30
N1

Stručnjaci predmet Ratka Mladića pred Haškim tribunalom nazivaju “najtežim”, ali ujedno i najskupljim u historiji rada ovog suda. Njegova odbrana, posjete članova njegove porodice pritvorskoj jedinici u Ševeningenu, kao i sredstva za njega lično, do sada su Haški tribunal, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju koštali oko četiri miliona KM.

Samo Srbija je izdvojila 1,7 miliona eura za finansiranje ratnih optuženika, uključujući i Ratka Mladića, pokazalo je istraživanje BIRN-a. A, ratni reporter, Ron Haviv, čije su fotografije korištene u slučajevima dokazivanja genocida, za našu TV kuću govorio je o predstojećoj presudi Mladiću.

“Moja lična očekivanja su ta da će biti osuđen, nije upitno da je on očigledno predvodio VRS. Ako pogledamo šta se desilo samo u Sarajevu, očigledno je da su to ratni zločini. Očekujem da će ga sud proglasiti krivim. I svi će imati vlastitu interpretaciju toga, neki će se složiti da završi u zatvoru je dovoljno, dok će drugi reći da nikada neće biti pravde za svoje voljene, one koji su izgubili porodice u Srebrenici, Sarajevu ili drugdje”, rekao je Haviv u intervjuu N1 na 1 koji uskoro možete u cjelosti pogledati na našem programu.