''Bez HDZ-a i Herceg-Bosne, ne bi bilo Bosne i Hercegovine''

Vijesti 18. nov 201710:41 > 10:45
N1

Danas će u Mostaru biti obilježena 26. godišnjica utemeljenja tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Ovo obilježavanje događa se svega desetak dana uoči izricanja pravosnažme presude u slučaju Prlić i drugi. Tim povodom, gost N1 televizije u Mostaru je bio Vladimir Šoljić, bivši funkcioner tzv. Herceg-Bosne.

Zbog čega je značajna ova godišnjica?

‘Značajna je jer bez Herceg-Bosne, Hrvata u Federaciji bi bilo kao i u RS-u. Bez Hrvatske demokratske zajednice i Herceg-Bosne ne bi bilo Bosne i Hercegovine. HB i HDZ su veoma zaslužni za nastanak BiH”, kazao je gost N1.

Govorio je, potom, očekivanjima od presude Jadranku Prliću i ostalima.

”Prva zajednica je osnovana radi odbrana, a ova sadašnja je osnovana radi identiteta. Očekivanja od presude Prliću i ostalima? Njih se tereti samo po tzv. zločinačkom poduhvatu. Mislim da je ta konstrukcija izmišljotina koja će sigurno pasti. Oni su dobili kazne po rangu, po funkcijama. Bez dokaza i odgovornosti”, dodao je on.

”Nema rata bez zločina, negirati zločine je zločin. Suosjećam se. Treba se znati ko je započeo zločine. To nije suđenje narodu, to su pojedinačne kazne. Niko neće odustati od onog što sada smatra o HB i HVO. Nema vrednije knjige od knjige Jadranka Prlića, nema teze koja nije potkrepljena činjenicama”, zaključio je gost Novog dana.