Terzić: Moje iskustvo s Kosova gospodine Vučiću

Vijesti 18. nov 201710:57 > 11:02
N1

Ovih dana puno se prašine diglo oko jedne, iako je bilo više izjava o Bosni i Hercegovini i odnosu sa Kosovom. Tim povodom zasjedalo je čak i Vijeće za nacionalnu sigurnost Srbije, napisao je politički analitičar Almir Terzić na svojoj Facebook stranici.

”Svi u Srbiji su na nogama, mediji, organizacije, stranke političari, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. E, pa mislim da građani Srbije ne znaju pravu istinu. A, ovi “na nogama” bi im je trebali saopćiti”, poručio je on.

Terzić je, potom, opisao i svoje iskustvo s graničnog prelaza na ulazu u Srbiju prije nekoliko godina.

”Sredinom, tačnije jula 2015. boravio sam poslovno na Kosovu. Ušao iz Crne Gore preko Rožaja. Sve OK, kao preko svake granice. Obišao Peć, Đakovicu i južnu i sjevernu Mitrovicu. U Mitrovici, sjevernoj u razgovoru sa Srbima koji tamo žive saznao da su u “dvostrukom obruču”. Imaju pasoš Srbije, ali onaj koji izdaje Koordinaciona uprava i bez viza mogu u Srbiju i Crnu Goru. Ali, ne i u EU. Po vizu idu u Prištinu ili dalje u Beograd. Mnogi od njih su mi rekli, da bi jednostavno najviše voljeli da zbog svega toga odu, Jer, žive gotovo u izolaciji od ostatka svijeta.

I odlučim da se preko Mitrovice i Leposavića zaputim prema Novom Pazaru. Dio graničnog prelaza, a postoje dva, jedan sa kosovske strane prođem bez problema, na srbijanskoj strani pitanje: Gdje ste ušli na Kosovo? Kažem preko Crne Gore. Veli, ne možete uči u Srbiju, ako niste izašli iz Srbije.

Kažem OK, samo mi napišite da boravkom na Kosovu nisam bio u Srbiji. Nastao je šok. I pustili su me, bez evidentiranja. Dakle, granica na Kosovu nedvojbeno postoji.

Kada sam ovo ispričao Srbijancima iz Vojvodine, Beograđanima i onim iz unutrašnjosti šokirali su se. Oni dakle, ne znaju kako se ulazi i izlazi sa Kosova. Pitaju je li to moguće!? Neka se uvjere na licu mjesta.

Nije ni do mene ni do BiH što je tako. Pojašnjenja umjesto u Sarajevu treba tražiti u Briselu ili Njujorku. A, mi moramo živjeti i truditi se da to bude koliko toliko dostojno čovjeka. Niti smo postavljali granice u glavama, niti na punktovima. To su radili oni koji su 90-ih vodili te iste ljude koje sada drže u neznanju, u propast”, napisao je Terzić.