Čović za N1: Od kud sad potreba da se bavimo ratom

Vijesti 18. nov 201717:17 > 17:19
N1

Predsjednik HDZ BiH i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović danas je u Mostaru razgovarao sa Larsom-Gunnarom Wigemarkom, šefom delegacije EU, a glavna tema razgovora bio je stand by aranžman BiH sa MMF-om.

Dragan Čović je kazao da je taj aranžman direktno povezan sa EU putem Bosne i Hercegovine, te da ga je država trebala davno riješiti.

“Krajnji rok je početak narednog mjeseca, jer treba dočekati komesara za proširenje Hahna. Mislim da im teško možemo prepričavati kako se sporo dogovaramo. Prijedlog se odmah treba staviti pred Vijeće ministara, a ja bih predložio vanredne sjednice oba Doma Parlamenta – kako bi se sa ovim paketom završilo u danu. U tom duhu treba tražiti rješenja i završiti posao”, izjavio je Čović.

U razgovoru sa reporterkom N1, Đenanom Kaminić, Dragan Čović je komentarisao i izjavu predsjednika SBB-a, Fahrudina Radončića koji je SDA i HDZ poručio da nađu novog koalicionog partnera.

“Neće ni to moći. Nema tajni. Siguran sam da se vlast neće mijenjati prije izbora. Razumijem Radončića, ali to danas nije realno. Siguran sam da će on kao pragmatičan političar povlačiti poteze. Ovu vlast nećemo moći transformirati”, ocijenio je Čović.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona – Čović je poručio da će morati doći do usaglašavanja, želimo li izbore 2018. godine.

“Mislim da na prvim sjednicama Parlamenta to moramo raspravljati. Vrijeme nije problem još. Moramo na vrijeme stati na loptu. Daleko smo od izbora. Moramo izbjegavati velike riječi, osobito one koje se vežu za ratna dešavanja. Od kud sad potreba da se bavimo ratom od 1992. do 1995. godine, umjesto da se bavimo EU, MAP-om i NATO-om”, pojasnio je predsjednik HDZ BiH.

Izjave Izetbegovića nije želio komentarisati.

Sve što bi kazao moglo bi donijeti ulje na vatru. To nikome ne treba. Obećali smo ljudima da ćemo završiti Upitnik, ako nećemo – neka neko ko to vodi kaže da ne možemo. Trebamo izbornu kampanju ostaviti za peti mjesec”, poručio je Dragan Čović.