Analiziramo: Da li je Haški sud ispunio svoju ulogu

Vijesti 19. nov 201719:25 > 19:26
N1

Još dvije presude i Međunarodni krivični sud za Bivšu Jugoslaviju završit će s radom. U srijedu će izreći prvostepenu presudu bivšem komandantu vojske RS Ratku Mladiću, a 29. ovog mjeseca i pravosnažnu presudu šestorici vođa nekadašnje takozvane Herceg Bosne.

Je li Haški sud ispunio svoju ulogu?

24 i pol godine nakon osnivanja, Haški sud zatvara svoja vrata. Vrijeme da se podvuče crta između pozitivnih i negativnih učinaka.

“Kao što je na primjer definiranje zločina silovanja u ratu što je bio veliki iskorak u međunarodnom kaznenom pravu, to se upravo događalo u sudnicama haškog tribunala. I da je uspio nadići ono što se sada postavlja kao problem, a to je da Hrvatska na primjer ne može suditi za neke zločine za Hrvatima jer su državljani Srbije i obrnuto u nekim drugim smjerovima”, naveo je Eugen Jakovčić iz Udruge Documenta.

Haški tribunal podigao je 161 optužnicu, od čega je 81 završila pravomoćnom osudom. No stvara se dojam da ni Hrvatska ni BIH ni Srbija nisu zadovoljne učincima suda. Po mnogima zbog toga što se umjesto individualizacije zločina pokušala utvrditi kolektivna krivnja.

“I kad k tome uzmete problematične pravne koncepte kao što su udruženi zločinački pothvat onda je posve razumljivo da to zapravo dovodi do reakcije i homogenizacije tih naroda i nespremnosti da se kažnjavaju konkretni počinitelji koji bi inače u normalnim prilikama čim bi se smirile ratne strasti bili optuženi i kažnjeni”, stav je Tomislava Jonjića, bivšeg haškog odvjetnika.

Sonja Biserko iz Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji je kazala: “Srbija tehnički zapravo je udovoljila svim zahtjevima Haškog tribunala, ali nije zapravo nastavila koristiti rad Haškog tribunala za ono što je neophodno, a to je suočavanje ovdje u regiji i sa susjedima.”

U Srebrenici, ali i rodnom selu Ratka Mladića, sa strepnjom se očekuje jedna od posljednjih presuda Haškog suda.

“Oni su bili gospodari smrti i života naših najmilijih i nas koji smo preživjeli. Nas su ostavili da patimo, da se mučimo, osudili su nas na vječitu robiju. A našoj djeci, našim najmilijima, muževima, braći, očevima, oni su osudili na smrt, na ubijanje, na mučenje i tako”, kazala je Hatidža Mehmedović, majka Srebrenice.

“Ne daj Bože da ga osude, treba ga osloboditi. Ako ga presude ja sam spreman odležati njegovu robiju, samo da njega puste. Nije on ratni zločinac čovječe”, izjavio je Zdravko Mladić, bratić Ratka Mladića.

Nakon presude Ratku Mladiću slijedi i pravomoćna presuda u slučaju Prlić i ostali za zločine nad muslimanskim civilima.

“Činjenica je da nije bilo organiziranog hrvatskog naroda kroz hrvatsku zajednicu, a potom Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu teško da bi mi danas uopće bili narod u BIH. Sigurno ne bi bili politički narod i ne bi se mogli zalagati za ravnopravnost u BIH koja je naša domovina”, izjavio je Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH.

No pravni stručnjaci upozoravaju da bi – u slučaju da žalbeno vijeće potvrdi prvostupanjsku presudu o udruženom zločinačkom pothvatu – to moglo imati ozbiljne političke posljedice za Hrvatsku.

“Ako prevedete da se međunarodni oružani sukob vodi na teritoriju BiH onda je očigledno da ako Haški tribunal potvrdi svoju definiciju da će smatrati da je Hrvatska zajedno sa Sbijom bila agresor u BiH”, ocijenio je odvjetnik Anto Nobilo.

A u budućnosti preostali slučajevi rješavat će se na Mehanizmu za međunarodne kaznene sudove. Ceremonija zatvaranja Haškog suda održat će se 21. prosinca.