Mešković za N1: Želimo da Mladić doživi izricanje presude

Vijesti 20. nov 201709:00 > 09:02
N1

Jasmin Mešković, presjednik Saveza logoraša govorio je za N1 uoči puta u Haag - gdje će zajedno sa 50 članova Saveza dočekati izricanje prvostepene presude Ratku Mladiću.

“Očekujemo da bude izrečena, i ono što je kazano – željeli bi da Mladić bude u situaciji da doživi izricanje presude, da sasluša prvostepenu presudu. Kada je pitanje šta bi mi željeli, da bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice, odgovornost za genocid u Srebrenici, i šest drugih općina, terorisanje građana Sarajeva, uzimanje međunarodnih taoca… Optužnica ima značaj kada je u pitanju utvrđivanje istine”, kazao je Mešković.

On je kazao da svaki od članova Saveza koji je krenuo ka Haagu ima posebna osjećanja.

“Naravno, svi ljudi žele da vide ponašanje i način na koji osuđeni sačekuju presudu, njihove reakcije. Bitno je ovo za BiH, jer ovdje postoje najmanje tri istine – tri priče za svaki događaj, a istina je samo jedna”, naveo je.

On je istakao da uloga Haaga nije da radi na otkrivanju istine. “Mislim da će dokazi u presudama imati svog krajnjeg efekta na pozitivan ishod”, naveo je.

Predstavici Saveza logoraša, njih 50 krenuli su 09:00 sati ka Haagu, gdje će 22. novembra biti prisutni na izricanju prvostepene presude bivšem generalnu Vojske RS, Ratku Mladiću.