Karup-Druško: BiH centar afera koje se kreiraju u Beogradu

Vijesti 20. nov 201710:16 > 10:24
N1

Dženana Karup-Druško, urednica portala Avangarda bila je gošća Novog dana na N1, gdje je komentarisala aktuelnu političku situaciu u BiH, kao i nadolazeće presude Ratku Mladiću i Jadranku Prliću 22. i 29. novembra u Haškom tribunalu.

U fokusu je još uvijek izjava Bakira Izetbegovića o Kosovu, a u kontekstu toga upitana je da li je lako zapaliti region, i da li je Balkan još uvijek bure baruta?

“Jesmo bure baruta, u stvari, region pale retorika i pojedinci – koji su to radili 90-ih godina. Nije ovo slučajna kriza ili afera. Ako se zna da je Tanjug državna agencija, a oni koji su prenosili tu izjavu – nisu željeli da je provjere. Najsmješnije je što je to urađeno u Srbiji, koja ima bolje odnose sa Kosovom nego BiH”, izjavila je.

“Spin je bio potreban kako bi Vučić skrenuo pažnju da ako želi u EU, mora potpisati sporazum sa Kosovom, ali ne onakav kakav on želi”, navela je.

Ona smatra da lokalni izbori na Kosovu pokazuju da može doći do zaokreta, a kriza oko Bakira Izetbegovića – “nije prvi put da je BiH centar afera koje se formiraju u Beogradu”, kazala je.

“Samo naivnima nije jasno šta Vučić radi, i kako se ‘igra’ sa regionom i državama. BiH im je stalno tu da prave haos, a to Dodik jedva čeka i produbljuje ga”, izjavila je Druško.

O izjavi je kazala da je izvađena iz konteksta, te da Bakir Izetbegović nije taj koji će zauzeti radikalan stav.

“Čović je u koaliciji sa Dodikom, pa se njegove izjave drugačije prihvataju. Vučić je taj koji je pokrenuo sve to – a najlakše je reći da se u BiH proizvode krize”.

Izbori 2018. i Izborni zakon

Karup-Druško je ocijenila da ćemo izbore 2018. godine dočekati u potpunom haosu.

“Prije 15 dana, na stranici HDZ-a izašao je tekst sa naslovom ‘Hrvatska diplomatska misija spašavanja BiH’. Tu je pobrojano s kim su sve zvaničnici HDZ-a razgovarali. Od SAD-a, EU, do diplomatskog kora ovdje. Tema svih sastanaka bio je Izborni zakon, a argumenti koje su koristili Čović, Krišto i Čolak jeste da je njihov prijedlog prošao Dom naroda i Ustavni sud”, kazala je dodavši da su se tu referisali i na odluku OHR-a.

“Mišljenje OHR-a, decidno navedeno, je da promjene kod izbornog zakona, odnosno apelacije Bože Ljubića, u stvari je nešto što je Izborni zakon preuzeo iz Ustava FBiH, i da se to rješava na federalnom nivou. Ustavni sud i Parlament BiH to ne mogu riješiti bez FBiH”, kazala je Druško.

Ona ističe da je zanimljivo pratiti sve što radi HNS.

“A ako pratite izjave njihovih zvaničnika i poteze, to je ozbiljno osmišljena strategija iz organizovanog centra. Izjave su identične, a imate i ozbiljne prijetnje – ‘ako ne prođe naš prijedlog, blokirat će cijelu zemlju nakon izbora’. Nije bezazlena akcija oko kompletne priče o Izbornom zakonu”.

“Voljela bih da mi kažu gdje su Hrvati majorizirani”, kazala je gošća N1, dodavši da sve započeto samo znači otvaranje Pandorine kutije.

“Sve je urađeno da se zacementira stanje i nema šanse da se implementira presuda Međunarodnog suda Sejdić-Finci”.

Presuda Mladiću

Kako je od ranije poznato, prvostepena presuda Ratku Mladiću, bivšem generalu Vojske RS zakazana je 22. novembra u Haagu. Šta će ona značiti za situaciju u regionu?

“Podizanje tenzija je političko. Očekujem da bude presuđen, pri tome neosporno je da će biti osuđen za genocid, progon, etničko čišćenje, Sarajevo… Ne vidim razlog zašto Mladić ne bi bio osuđen i za to”, kazala je Dženana Karup-Druško.

Navela je i to da je optužnica za genocid u šest općina novo – jer nije bilo presuđeno Karadžiću.

“Mogla bi biti presuda za Prijedor, a prognozirati je nezahvalno. Ne mislim da će presuda donijeti ništa novo – radi se o njegovoj odgovornosti za zločine koji su uglavnom presuđeni”, izjavila je.

Da li je postupak mogao biti brži?

“Postoje procedure koje se moraju poštivati u sudnici. Nama izgleda presporo, frustrirajuće. Činjenica je da je Mladić sve uradio da opstruira proces. On nije retorički sposoban kao kao Šešelj, koji je od suda napravio sapuniciu, ali Mladiću je uspjelo da produži proces”, kazala je.

Komentarisala je i pisanja njemačke štampe o Mladiću, koje je objavljeno na Deutsche Welle.

“Bila sam kada mu je počelo suđenje, dok je tužitelj čitao detalje optužnice – on je izgledao opušteno i nasmijano. Prikazali su slike – on nije mogao prikriti aroganciju, misli da je veliki vojskovođa i komandant”.

Smatra da optuženici ne žele da se suoče sa zločinima koje su počinili.

“Komandant Vojske RS je završio u Haškom tribunalu, tužiteljstvo je slagalo slike kroz svjedočenja, mnogo je zločina – to su konrektni slučajevi. U odbrani smo slušali kako je heroj koji je sve radio u ime srpskog naroda”.

Utvrdila je da je bitno što se našao u Haagu, a šta nakon Haaga?

“Bilo je planirano da domaća pravosuđa preuzmu. Međutim, strategija je već propala. Predmeti koji su prebačeni – nisu procesuirani. Pravi se nova strategija, VSTV je takvo kako jeste, ne znam šta dalje. Trebamo biti zahvalni što smo imali međunarodni sud”, kazala je uz tvrdnju da “jedini argument koji ćemo imati – bit će presude iz Haaga”.

O drugostepenoj presudi Prliću i drugima

“Presuda Prliću znači zbog funkcije. Imali smo presude i ranije, problem je što se malo zna i govori. Ovo što se kod Prlića utvrđuje, utvrđeno je ranije na Blaškiću, Tuti, ŠTeli i Kordiću. Ne znam što se prikazuje kao odvojeni slučaj”.

Izjavila je da treba pitati Čovića za ranije pravosnažne presude u slučaju takozvane Herceg-Bosne: “Da je Herceg-Bosna bila tvorevina u kojoj su počinjeni zločini, i da je HVO učestvovao”.

Za kraj, kazala je da će presude i Mladiću i Prliću biti od velike važnosti, kako za Bošnjake, tako za Bosnu i Hercegovinu.