Bieber: Političari nisu za EU jer ne vide svoju ličnu korist

Vijesti 30. jan 201515:14 > 15:28
predsjednistvobih.ba

U BiH ne postoji istinska politička opredjeljenost za evropski put, kazao je za N1 Florian Bieber, ekspert za jugoistočnu Evropu sa Univerziteta u Gracu.

“Sama činjenica da je trebalo nekoliko mjeseci, od početka inicijative do prvih rezulatata, je prilično loš znak koji govori da ne postoji dovoljno spremnosti da se to shvati na nivou političkih elita u BiH.Tek insistiranje i pristisci Njemačke i Velike Britanije i EU su donijeli su neke reultate. No, to je tek mali korak, mi moramo da vidimo suštinske reforme u bIH, mi to nismo vidjeli”, kazao je Bieber.

Naglasio je kako ima određeno nepovjernje prema britansko-njemačkoj inicijativi, jer ne vidi strategiju, odnosno šta bi EU uradila ukoliko bi dio političkih stranaka odlučio blokirati procese.

“Kako se može raditi sa poltičkom elitom u zemlji koja nije sto posto za evropske integracije jer ne vidi svoju ličnu korist. Još uvijek nisam vidio strategiju EU. Taj prooces je krenuo u dobrom smislu, no nije dovoljno da bi potpupno promijenlio dinamiku koja do sada nije nigdje vodila”, istakao je.

Bieber podsjeća kako je proces reformi do sada bio na nivou gesti, dok je implementacija odluke Sejdić i Finci  bila tek presuslov.

“U EU ne postoji spremnost da proces proširenja bude suštinski drugačiji sa Bosnom u odnosu na ostale zemlje regiona. Do sada su bila potencirana samo pitanja o preduslovima za početak pregovora, pa čak aplikacije za članstvo. BiH treba aplicirati za članstvo, treba ispuniti gomilu tehničkih pitanja, ako za to nema tehničke mogućnosti onda neće biti ništa od toga.”

Bieber je dodao i kako u EU vidi spremnost da se omogući BiH lakši put, jer postoji skepsa unutar EU o proširenju generalno.

“I nije u interesu BIH da uđe u EU tako lako. Članstvo u EU bez reforme mogu imati velike posljedice, da završi poput Gračke, a to nikome nije u interesu”, upozorio je Bieber.