Novi dan: Dejtonski mirovni sporazum puni 22 godine

Vijesti 20. nov 201722:08 > 22:14
N1

Dejtonskim mirovnim sporazumom koji su 21. novembra 1995. parafirali tadašnji predsjednici BiH Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i Srbije Slobodan Milošević, zvanično je okončan troipogodišnji rat u Bosni i Hercegovini.

Dejtonski mirovni sporazum sutra će napuniti 22 godine, što će biti i naša tema jutra. U sarajevskom studiju gost će biti Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine RBiH, u beogradskom Nikola Šainović, bivši premijer Srbije i potpredsednik Vlade SRJ i u Zagrebu Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske.

Dva dana je ostalo do izricanja prvostepene presude bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, a devet dana do pravosnažne u slučaju Prlić i drugi. Koliki je značaj presuda koje su očekuju 22. i 29. novembra? Za Novi dan iz Haga će govoriti Iva Vukušić sa Univerziteta u Utrechtu.

“S vremenom smo naučili živjeti s tugom, bolom, s onim što sami osjećamo i s onim što nas okružuje. Naučili smo krenuti dalje, bez žudnje za osvetom, ali s prkosom” – ovako Jakub Salkić opisuje kako se osjeća danas, a kada se prisjeća jula ‘95. kada je sa samo 10 godina uspio pobjeći iz Srebrenice. Danas je novinar STAV-a, komentarisaće društvenu svakodnevicu u BiH kroz nalsovnice novina, ali i govoriće i o svom emotivnom doživljaju presude Ratku Mladiću.

Omladinska Liga prvaka ulazi u svoju završnicu. Prekosutra juniori FK Željezničar na Grbavici dočekuju hrvatsku ekipu Lokomotiva Zagreb. Ukoliko u ovoj utakmici pobjede, juniori Želje ulaze među 24 najbolje ekipe u Evropi. Gosti Novog dana tim povodom će biti Omer Joldić, trener juniorske ekipe FK Željezničar i dio tima.

Uživo ćemo biti i u Banjaluci gdje je sutra neradni dan.