Novi dan: Historijska presuda Ratku Mladiću

Vijesti 21. nov 201715:41 > 15:45
N1

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreći će sutra historijsku, prvostepenu presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, po optužnici koja ga tereti za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. do 1995. godine.

Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazareva, a Hagu je izručen 31. maja iste godine. U Novom danu ćemo biti uživo u Hagu, Beogradu, Sarajevu, Banjaluci, Srebrenici, Prijedoru, Palama.

Dnevnu štampu uoči historijske presude Ratku Mladiću komentarisaćemo sa dugogodišnjom novinarkom, urednicom ratnog Oslobođenja, svjedokinjom “Markala” Senkom Kurt.

On je preživio genocid u Srebrenici, njegov otac nažalost nije. Ubistvo njegovog oca zabilježeno je i na snimku svirepog ubistva Bošnjaka od strane tzv. Škorpiona. Utjehu je pronašao u umjetnosti u dalekoj Australiji. S kakvim očekivanjima dočekuje presudu multimedijalni umjetnik Saidin Salkić, saznajte u Novom danu.

Naš gost će biti i Sadik Ahmetović, žrtva genocida u Srebrenici, koji je bio na poziciji ministra sigurnosti BiH u vrijeme kada je uhapšen Ratko Mladić.

Dobro jutro će vam poželjeti Emela Burdžović.