Sin Ratka Mladića: Razlog za zabrinutost

Vijesti 21. nov 201717:21 > 17:27
N1

Darko Mladić, sin Ratka Mladića, kazao je za N1 da bi njegov otac trebalo sutra da bude oslobođen.

“On je u suštini jako smiren. Smatra da je nevin, da je odbrana to dokazala i da sutra, gledano pravno, bi trebao da bude oslobođen. Ja sam već rekao, nažalost, ponašanje sudskog veća u prethodnim godinama nam daje razlog za zabrinutost”, istakao nam je sin haškog optuženika.

Branko Lukić, jedan od branilaca optuženog bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, u razgovoru za N1 u Hagu ponovio je da postoji mogućnost da se Mladić sutra ne pojavi u sudnici Haškog tribunala na izricanju presude za teške zločine.

“Jedna od opcija je i to da se ne pojavi na izricanju presude, on hoće da se pojavi, njegova želja je da dođe. Međutim, imamo mišljenje lekara da bi izricanje presude moglo da utiče na njega, da mu pogorša zdravlje, čak i da bude fatalno. Mi ćemo pre ulaska u sudnicu da vidimo u kakvom je stanju, u svakom slučaju ćemo biti pod protestom”, kazao je Lukić za N1.

Kako se on osjeća u ovom trenutku?

“General se nikad ne želi na svoje zdravlje. On nikad ne kaže da mu je loše, to samo mi vidimo. Ja sam juče bio u poseti između 9 i 11 ujutro i on je ustao da izađe iz sobe gde smo imali posetu i baš se zateturao, nije mogao da održi ravnotežu što je indikativno jer je rečeno da je i u poslednjoj godini preležao jedan moždani udar”.

Šta kaže ljekar Tribunala?

“On kaže ‘Ratko mladić je u stabilnom stanju ali poseta lekara bi mu mogla ugroziti život’. Kakvo je to stabilno stanje u kojem poseta lekara može ugroziti život? To što tvrdi lekar pritvorske jedinice se graniči sa ludošću, nema veze sa medicinskom profesijom. Čak smo uspeli da dobijemo takvo mišljenje i od predsednika Suda. On u ovom momentu uopšte ne postupa kao lekar, smatramo da upravo on narušava njegovo zdravlje. Čak smo podneli inicijativu da im se oduzme status imenuteta koji imaju da bismo eventualno mogli da pokrenemo tužbe protiv nepravilnog lečenja”.

Šta očekujete od sutrašnjeg dana?

Mi smo generala Mladića branili kao da je nevin. To smo istakli u našoj završnoj reči i tražili da general Mladić bude oslobođen. Ne nadamo se ničemu drugom osim oslobađajućoj presudi”, naveo je Lukić za N1.

Podsjetimo, suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine. Mladić je nakon višegodišnjeg bjekstva uhapšen u Srbiji te izručen u Haagu u maju 2011.

Ratni komandant bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u julu 1995. godine ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi. Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.