Pejanović: Dejtonski sporazum je donio geopolitiku mira

Vijesti 21. nov 201717:45 > 17:57
N1

Danas su 22 godine od kako je u vojnoj zračnoj bazi Wright-Patterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio, parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum.

Pravni akt sporazumnog karaktera donesen je da bi se zvanično prekinuo rat u Bosni i Hercegovini (1992-1995.) i naročito se bavio budućim upravnim i ustavnim uređenjem BiH. Tim povodom gost Dana uživo bio je Mirko Pejanović, član pregovaračog tima u Daytonu.

Pejanović je rekao kako 22 godine od potpisivanja Dejtona, uprkos današnjoj situaciji u BiH i porastu nepovjerenja u BiH kao političku zajednicu, i dalje vjeruje da BiH ima vlastite potencijale u svojim građanima.

Dejtonski sporazum, bez obzira na manjkavost, uspostavlja izgradnju mira, i to ne samo mira nego i izgradnju mira. Drugo, Dejtonski sporazum je donio geopolitiku mira i geopolitiku učešća BiH i njenom kretanju u euroatlanske institucije“, istakao je Pejanović za N1.

U program se javio i reporter N1 Vlado Marić koji se nalazi u Hagu odakle izvještava o presudi haškom optuženiku Ratku Mladiću, a koji je razgovarao sa Nenadom Golčevskim, portparolom Haškog tribunala, koji nas je obavijestio o detaljima uoči presude.

Sutra u 10 sati bit će izrečena presuda Ratku Mladiću i sve je spremno za to. Skoro 300 novinara je akreditovano za ovaj događaj, a takođe je i preko 150 članova udruženja žrtava se prijavilo da prate izricanje presude kao i diplomatski kor. Dakle, sve ukupno je prijavljeno oko 500 gostiju. Sama sudnica nema taj kapacitet, tako da smo sve sobe koje imamo prilagodili tako da bi gosti mogli da prate“, kazao je za N1 Golčevski.

Pejanovića smo upitali i za komentar o Hrvatskoj i Srbiji koje su potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje su kazale kako neće djelovati kontra BiH.

One su potpisnice Dejtonskog sporazuma, a u toj ulozi ove dvije države su sa potpisom preuzele odgovornost za izgradnhju mira u BiH, a to znači demokratsku konsolidaciju i obnovu međuetničkog pomirenja. Nisu dobile ovlaštenja kao što je dobio visoki predstavnik da učestvuju u kreiranju procesa u BiH; one su nezavisne države, kao i BiH. To su susjedne zemlje i svaka saradnja može donijeti korist, međutim, tako se ne ponašaju. Možda je to zbog toga što vođe vladajućih entičkih stranaka u BiH radije idu u Beograd i Zagreb da povećaju svoju poziciju i tome treba stati ukraj“, naveo je Pejanović u Danu uživo.